VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

POSLANICA ČLANOVIMA SRPSKE KNJIŽEVNE ZADRUGE Uoči 130. godišnjice SKZ

Oprostite mi, poštovana gospodo, ako nemam dovoljno prava da vam se obratim preko Sajta Srpske književne zadruge.

Slobodu mi daju mojih 30 godina života i rada u ovoj ustanovi knjige i kulture.

Član sam postao daleke 1972. godine, kad sam došao na studije književnosti, i od svojih profesora saznao za Knjižaru SKZ.

Članstvo je, kao i sada, bilo relativno skupo: 6.000 dinara (7.000 koštao je mesečni boravak u Studentskom gradu). Dobijali smo, kao i sada, po 6 plavih knjiga  Kola, svake godine. (Već iduće godine, 1973, izašla je knjiga Mit i religija u Srba, na gotovo 700 strana…)

Sad spadam među one koji o SKZ – njenim poslovima, danima i ljudima najviše pamte.

I zato želim da vam se obratim, s poštovanjem.

Najpre sa zahvalnošću što svojim članstvom, manjim ili većim, podržavate rad Zadruge i, u stvari, činite Zadrugu Zadrugom.

Potom, s pitanjem, onima na koje se odnosi: zašto ste zaboravili, odustali, odložili svoju godišnju obavezu, makar u tzv. „maloj članarini“?

Nije dobra reč „obaveza“. Članstvo u SKZ je dobrovoljno – predstavlja pripadanje tradiciji i misiji SKZ, društvu sa nekadašnjim članovima i časnicima, čiji rad mi samo produžavamo – do mlađe generacije.

Molim vas da nastavite članstvo, makar od ove godine. Nama će to umnogome olakšati rad. I moralno i finansijski.

Brinemo da se u vihoru novog doba, običaja i pogleda na svet, a pogotovo na knjigu – ne ugasi vatrica s plavim knjigama, čijih naslova sada ima 759.

Za deset godina članstva, vaša biblioteka imaće 60 novih knjiga u najlepšoj opremi, u duhu naših znamenitih osnivača koji su pre 130 godina započeli ovo što sadašnja generacija pokušava da produži, dostojno prethodnika.

U boljim godinama (prve decenije, pa između dva svetska rata, pa dobrim delom i oko 1970) Zadruga je imala do 10.000 članova. Sad čeznemo za brojem 1.000.

Molim vas da nam pomognete da dospemo do škola, kao pravnih lica.

Molimo vas da profesore srpskog jezika i književnosti podsetite da oduže dug svojoj školi i struci – da se sete odakle su čitali i učili, predavali i tumačili.

Molimo vas da utičete na ostale intelektualce koje poznajete, a  koji drže do srpskog jezika i pisma.

Nemam kom drugom da se obratim do vama. Vi znate šta je SKZ.

Molim vas da nas ne napuštate.

Ako ne možete sami da ostanete u članstvu (uostalom, siromašni smo, razumemo se), potrudite se da nađete nekog prijatelja da bude član. Niko ga ne može motivisati više od vas. Vi ste sa nama živeli i živećete.

Nema članske knjižice koje se nikad nećete postideti i kojom će se vaši unuci ponositi i hvaliti – kao što je članska knjižica SKZ.

Nju su stvorili najbolji pisci i naučnici, a mi se trudimo da njihov rad nastavimo.

 

 

U 130. godini SKZ, septembra 2021.
Dragan Lakićević,
srpski književnik,
glavni urednik

Srpske književne zadruge