УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Након 130 година Српска књижевна задруга оживјела и у Републици Српској

Извор: www.nezavisne.com, 12. 1. 2022.

Аутор: Милан Ракуљ

БАЊАЛУКА – Српска књижевна задруга, у години јубилеја када обиљежава 130 година рада, основала је Повјереништво у Републици Српској с идејом да најстарија издавачка кућа код Срба појача своје присуство са западне стране Дрине.

Повјереништво води Душко Певуља, књижевни критичар и универзитетски професор из Бањалуке, чији је рад посљедњих година нарочито запажен у Центру за српске студије из Бањалуке, а који објављује сада већ веома значајан часопис „Српски преглед“.

Управо потписивањем протокола о сарадњи између представника Центра за српске студије и Српске књижевне задруге настало је Повјереништво о којем је ријеч.

Душко Бабић, директор Српске књижевне задруге, каже да је Повјереништво у Бањалуци важно прије свега због тога да се овдашњи живаљ духовно и идентитетски веже за своју матицу.

„Ово би требало да буде важан корак да наше људе, љубитеље књиге, у Бањалуци, у Крајини, у Републици Српској приближимо идеји Задруге. Нама је битно да поготово млађим људима покажемо како постоји духовно огњиште чије је средиште у Краља Милана 19 у Београду, али чије је простирање на сваком месту где се налази српски народ, где се говори српским језиком и где постоји потреба за српском књигом“, истакао је Бабић.

Душко Певуља, који је главни иницијатор оснивања Повјереништа СКЗ у Бањалуци, наглашава да је овај догађај још један у низу ситних корака Центра за српске студије усмјерених ка увезивању српског културног простора.

„Претходно смо успоставили сарадњу са Српским националним савјетом из Црне Горе, затим са Културним друштвом ‘Брдо’ из Крања, а у скоријој будућности ћемо успоставити сарадњу и представити рад наших пријатеља, представника српског народа из Сјеверне Македоније. У међусобном упознавању, повезивању, многострукој сарадњи српских стваралаца са читавог некадашњег југословенског простора, сарадња са Српском књижевном задругом има посебан значај. Ријеч је о једној од три најстарије и најзначајније институције српског народа“, наглашава Певуља.

Досадашња културна и национална мисија СКЗ, додаје Певуља, од непроцјењивог је значаја за цијели српски народ, ма гдје да он данас живи.

„Идеја је да та национална мисао Српске књижевне задруге буде присутнија у културном животу Републике Српске те да књиге ове институције, која има богату издавачку дјелатност, буду доступније читаоцима у Републици Српској. Постараћемо се да у Бањалуци, али и цијелој Републици Српској, обезбиједимо што више претплатника на чувено Задругино ‘Коло’, које нас и својим називом обавезује и позива на саборност, на међусобно повезивање и превазилажење вјештачких државних граница и политичких баријера“, рекао је Певуља.

Он додаје да српска књига може и данас, као што је то прије више од 120 година писао Стојан Новаковић, да буде чинилац јединства нашег народа, а Задругина издања су за ту племениту мисију најпогоднија.

„Сви национално самосвјесни српски интелектуалци морају данас да буду не само ствараоци, већ да се и лично, властитим трудом који није искључиво интелектуални, постарају да културни саобраћај међу нашим народом буде интензивнији и живљи. То су радили први људи наше културе у претходним временима, па зашто то данас не бисмо чинили и ми“, јасан је Певуља, који на крају наглашава да је Центар за српске студије, у суиздаваштву са Српском књижевном задругом, објавио вриједну књигу академика Ранка Поповића „Очитавање душе“. То је прво заједничко издање ове двије куће, а како најављује Певуља, таквих ће подухвата у будућности бити још много. Издања Центра се већ налазе у Задругиној књижари у Београду, а ускоро ће се и издања СКЗ појавити у Бањалуци.