ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „БЕСКРАЈНО ПЛАВО КОЛО“!!! ЧЕСТИТАМО СВИМ НАГРАЂЕНИМ УЧЕНИЦИМА!

ЛУБАРДИН БЕОГРАД

Петар Лубарда посветио је Београду слику „Човек и звери” (уље на платну, 1964).

Тумачећи однос Лубарде и Београда, Вера Лубарда каже:

„За њега Београд није био само град – био је човек, топао, братски, гостољубив, због тога је слику коју му је посветио назвао „Човек и звери” мислећи на сва искушења која је Београд поднео кроз векове.”

*

Колико је Петар Лубарда значајан за српску уметност и културу, говори и чињеница да је Српска књижевна задруга баш овим уметником започела циклус књига које ће се бавити српским уметницима. „Књига о Лубарди” објављена је 2018. године у оквиру 110. Кола СКЗ.

*

Као што је објавила низ зборника о великим српским писцима (Његошу, Стерији, Андрићу, Црњанском), тако Српска књижевна задруга издаје књигу о сликару ХХ века – из пера његових савременика, наших угледних историчара уметности, професора и писаца. О Лубарди су, још од тридесетих година прошлог века, писали: Растко Петровић, Тодор Манојловић, Исидора Секулић, Бранко Поповић, Павле Васић, Станислав Винавер, Милан Кашанин, а доцније: Алекса Челебоновић, Лазар Трифуновић, Миодраг Б. Протић, Ото Бихаљи-Мерин, Стојан Ћелић, Мића Поповић, Драгош Калајић, Јеша Денегри и други… У књизи се налази и избор колор-репродукција Лубардиних слика које се у књизи најчешће помињу.

Извор слике: https://bit.ly/3dFhRY1