ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

„Матићев шал“ Кости Косовцу

Млади песник из Београда Коста Косовац (24) добитник је „Матићевог шала за књигу песама Џемпери за камење, која је објављена ове године у издању Српске књижевне задруге.

Награда „Матићев шал“ део је манифестације „Матићеви дани“ која се одржава у Ћуприји, а додељује се за најбољу прву песничку збирку аутора до 27 година.

Како се наводи у образложењу жирија у којем су били књижевници Гојко Божовић и Зоран Богнар и директорка ћупријске библиотеке Љиљана Ђорђевић, књига песама „Џемпери за камење“ издвојила се у овогодишњој конкуренцији по заокружености и зрелости песничког израза.

„У сведеним и језгровитим песмама Коста Косовац говори час подигнутим тоном, час сенчећи и затамњујући доживљај света, али увек говори прецизним и непосредним стиховима у којима настоји да уобличи једно искуство света и једно искуство литературе“, наводи се, између осталог, у образложењу.

Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчаног износа, а младом песнику уручена је у понедељак увече у Ћуприји, на затварању „40. Матићевих дана“, посвећених великану српске књижевности, надреалисти и академику Душану Матићу, рођеном у Ћуприји.

„Ова награда је за мене велика част и подстрек. Али за мене је стваралаштво потреба и у том смислу ми награде нису потребне као подстрек али су свакако лепе и значајне, поготово кад носе име тако једног великог књижевника“, истакао је Косовац, који се писањем бави пет година, а поезију пише када му то емоције допусте, јер се, како каже, песме не могу фабриковати.

                                                                                              Извор: Бета