КЊИГА НЕДЕЉЕ: ПРОПЛАМСАЈИ ИЛИ УВОД У ЋУТАЊЕ, Милован Данојлић; 20% попуста; од 18. до 24. 9. 2023! ~~ Представљање књиге Салиха Селимовића ЗНАМЕНИТИ СРБИ ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Библиотека града Београда 27. 9. у 19 ч.  

„Матићев шал“ Кости Косовцу

Млади песник из Београда Коста Косовац (24) добитник је „Матићевог шала за књигу песама Џемпери за камење, која је објављена ове године у издању Српске књижевне задруге.

Награда „Матићев шал“ део је манифестације „Матићеви дани“ која се одржава у Ћуприји, а додељује се за најбољу прву песничку збирку аутора до 27 година.

Како се наводи у образложењу жирија у којем су били књижевници Гојко Божовић и Зоран Богнар и директорка ћупријске библиотеке Љиљана Ђорђевић, књига песама „Џемпери за камење“ издвојила се у овогодишњој конкуренцији по заокружености и зрелости песничког израза.

„У сведеним и језгровитим песмама Коста Косовац говори час подигнутим тоном, час сенчећи и затамњујући доживљај света, али увек говори прецизним и непосредним стиховима у којима настоји да уобличи једно искуство света и једно искуство литературе“, наводи се, између осталог, у образложењу.

Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчаног износа, а младом песнику уручена је у понедељак увече у Ћуприји, на затварању „40. Матићевих дана“, посвећених великану српске књижевности, надреалисти и академику Душану Матићу, рођеном у Ћуприји.

„Ова награда је за мене велика част и подстрек. Али за мене је стваралаштво потреба и у том смислу ми награде нису потребне као подстрек али су свакако лепе и значајне, поготово кад носе име тако једног великог књижевника“, истакао је Косовац, који се писањем бави пет година, а поезију пише када му то емоције допусте, јер се, како каже, песме не могу фабриковати.

                                                                                              Извор: Бета