VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

Milosav Tešić u knjižari SKZ

U sredu, 17. juna 2020. godine, u knjižari Srpske književne zadruge nastavljeni su susreti sa piscima. Ovoga puta gost je bio poznati srpski pesnik Milosav Tešić. Prisutne je pozdravio upravnik SKZ – dr Duško Babić. U neformalnoj atmosferi govorio je prof. dr Aleksandar Jovanović. Milosav Tešić je čitao stihove iz svoje knjige „Privid kruga“, koja je 2019. godine izašla u izdanju Srpske književne zadruge. Između ostalih, pročitao je pesmu „Plava grobnica – Vido“.

Nakon čitanja stihova Milosav Tešić je odgovarao na pitanja posetilaca. Zatim je pesnik potpisivao svoje knjige i razgovarao sa čitaocima.

*

MAJSTORIŠE ĐAVO I ŠKRIPI MU ČIZMA

Glamurom zadreče budžaci i rupe.
Formacije straha u legla se kupe.

Sedmoglava napast s milion rogova
u veđama drži milijarde sova.

U Judinoj pastvi do odroda odrod,
a nakoćen već je i Irodov porod.

O koliko sklada u vražjoj paleti:
drhturi libela i mistrija leti!

Majstoriše Đavo i škripi mu čizma
dok ugoni nejač u tor globalizma.

U kolor-režimu, uz treštanje sprava,
u jabuci kiča crv ugojen spava.

I mrtvo i živo u trku se sprema
za nov identitet i svet bez problema.

 

„U poeziji Miloslava Tešića ponovo progovara celokupna srpska kultura, od živih snaga predačkog nasleđa, preko velikih istorijskih događaja, do rima modernog rada. Poput jezičkog-poetskog arheologa, on osluškuje drevne glasove i peva njihov novi život u svesti pesničkog subjekta.“

(dr Aleksandar Jovanović)