УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Награда „Никола Милошевић” Ненаду Николићу за „Идентитет српске књижевности”

У среду, 12. фебруара 2020. године, Ненаду Николићу уручена је награда „Никола Милошевић” за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије објављену у претходној години – за дело „Идентитет српске књижевности” у издању Српске књижевне задруге и „Партенона”. Свечаност се одржала у Каменој сали Радио Београда.

Присутнима су се речју добродошлице обратили Милан Недић, директор Радио Београда, и Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2. Потом је своје образложење дао жири, који је радио у саставу: проф. др Ива Драшкић Вићановић (председница), проф. др Драган Проле и проф. др Зоран Пауновић. Жири је истакао да је књига Ненада Николића „озбиљан подухват и значајан допринос српској науци о књижевности”, док је председница жирија нагласила како је „ова књига важна за наш идентитет, а истовремено је и сјајан одговор онима који сматрају да би историју књижевности ваљало укинути”.

У име издавача беседио је Драган Лакићевић, главни уредник Српске књижевне задруге. Лакићевић је истакао да се научна опремљеност и сазрелост виде на свакој страници Николићеве књиге, коју је, са уредничком оловком у руци, читао са задовољством. Захвалио је лауреату на овој изврсној студији, која је изашла у обновљеној едицији „Књижевна мисао”, те нагласио како се нада да је један од знакова враћања угледа тој едицији и ова награда, са именом Николе Милошевића, који је пре више од пола века био аутор плавог „Кола” СКЗ.

У свом обраћању лауреат Ненад Николић је казао: „Питање које сам поставио о српском идентитету у књижевности је следеће: да ли је могуће критику усмерити не само на конкретна решења претходника, као што је Јован Деретић чинио, већ и на само супстанцијалистичко мишљење, а да се притом све не распадне и да не останемо са српском књижевношћу као са празним именом”.