Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Повратак читању

Повратак читању

 

Четвртак, 30. јануар 2020. године, у 11 часова

Свечана додела награда ученицима параћинских основних школа, који су писали саставе о бајкама из књиге Антологија љубавних бајки света, Гроздане Олујић

Конкурс је организован у оквиру акције „Повратак читању и ћирилициˮ.

Позивамо Вас и поздрављамо,

Драган Лакићевић,
главни уредник

***

ОБАВЕШТЕЊЕ О АКЦИЈИ „ПОВРАТАК ЧИТАЊУ И ЋИРИЛИЦИ“

Поштовани,

Позивамо Вас да се укључите у акцију „Повратак читању и ћирилици“ коју Српска књижевна задруга покреће са основним и средњим школама на српском језичком простору.

Српска књижевна задруга је једна од ретких културних институција нашег народа насталих у 19. веку. Основали су је 1892. године водећи писци, научници и културни радници тог времена: Стојан Новаковић, Јован Јовановић Змај, Светислав Вуловић, Љубомир Стојановић, Љубомир Ковачевић, Андра Гавриловић, Милан Јовановић Батут и други. Њени основни задаци, дефинисани на почетку, важе и данас: да објављује и шири у народ најзначајнија дела старије и савремене српске књижевности и науке, као и да упознаје домаће читаоце са значајним остварењима светске књижевности и културе свих времена.

Акцију „Повратак читању„ покрећемо у складу са Задругиним оснивачким Правилима из 1892. године и богатом просветном и културном традицијом, са следећим циљевима: промовисање и унапређивање опште читалачке културе ученика; развијање способности разумевања и тумачењапрочитаног; унапређивањe фунционалне писмености; организовање дебата унутар вршњачких група о разним питањима из области лингвистике, књижевности, науке, као и савремених изазова који се тичу образовања и живота младих; сусрети са значајним књижевним ствараоцима; неговање културе сећања и чувања вредности националне и светске баштине и сл.

Координатор целе акције била би СКЗ, а у њу би били укључени ученици и професори школа које су њени колективни чланови. Акција би се одвијала континуирано, током целе школске године, по динамици и по програму који би утврдио Организациони одбор, састављен од представника СКЗ и школа-учесница.

У оквиру ове акције биће, као посебан сегмент, организован конкурс за најбољи ученички рад на теме које ће одредити Одбор, а односе се на чување културних и традицијских вредности које оличава СКЗ као једна од најстаријих културних институција српског народа.

Посебну бригу Задруга је увек посвећивала деци и омладини, трудећи се да међу њима промовише највише моралне, књижевне, културне и хуманистичке вредности српске и светске баштине. Због тога је у првим деценијама свог постојања СКЗ била под ингеренцијом Министарства просвете, а све школе у Србији биле су дужне да буду њене чланице.

Задруга данас не очекује и не тражи такав статус, али, верна својој мисији и својој традицији, жели да се приближи школи и ученицима, усклађујући своје деловање са изазовима који вребеју младе људе у нашем времену. Подстичући их на критичко мишљење, на интелектуалну и моралну строгост према себи и свету који их окружује, желимо да им помогнемо да се одбране од баналне ријалити стварности, од изазова вулгарног хедонизма и конзумеризма, од неукуса, бахатости, примитивизма, агресије која их напада са свих страна.

Акција „Повратак читањуи ћирилици„ има за циљ да им кроз дискусије, радионице, трибине, истраживачке радове, уметничко изражавање – песме, приче, изложбе ликовних остварења, разговоре са значајним ствараоцима – омогући да надограде знања стечена у школи и да се вежу за културне вредности које не застаревају.