УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

У СВЕЧАНОЈ САЛИ СКЗ ученицима ОШ ,,Владислав Рибникарˮ уручене награде за најбоље радове инспирисане књигом ,,Доситеје баснеˮ, у издању Српске књижевне задруге

 

У свечаној сали Српске књижевне задруге, 11. јуна 2021. године, у оквиру акције ,,Повратак читању и ћирилициˮ, гостовали су ученици трећег разреда ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, предвођени учитељицом Нином Радић. Овај сусрет је, као и у другим сличним приликама, организован са циљем да се ученицима промовише култура читања. Овога пута повод за сусрет био је уручење плакета и поклон-књига ученицима чији су радови, односно читалачки доживљаји Доситејевих басни, у издању Српске књижевне задруге, изабрани за најбоље.

Учитељица Нина Радић организовала је конкурс у школи. Деца су добила задатак да прочитају књигу Доситејеве басне, да одаберу басну која им се највише допала, и да напишу кратак састав о свом читалачком доживљају. Ученици су своје радове, исписане руком и ћириличним писмом, потписали шифром, а жири је донео одлуку да награђени ученици буду:

Прво место:

Лена Радојичић

 

Друго место:

Сара Павловић

Лазар Ивановић

 

Треће место:

Василије Миленковић

Марко Бадрић

 

Похвале:

Максим Ристановић

Ања Потпара

Леон Шотра

Добродошлицу учесницима скупа пожелео је главни уредник Српске књижевне задруге, г. Драган Лакићевић, истичући да су управо најмлађи читаоци најважнији читаоци, будући да од малих ногу развијају љубав према књизи, коју ће засигурно и у будућности гајити, али и преносити наредним генерацијама.

Др Душко Бабић, управник СКЗ, истакао је да је намера литерарних конкурса Српске књижевне задруге, једне од најстаријих кулурних институција нашег народа, да се приближи школи и ученицима, са циљем да промовише највреднија дела старе и савремене српске и светске књижевности, као и ћирилично писмо.

Г-ђа Нина Радић захвалила се уреднику и управнику Српске књижевне задруге на пруженој могућности да до ученика дође књига Доситејевих басни, које на диван начин говоре какви треба да будемо и чему треба да тежимо у животу.

Награђени ђаци читали су своје радове и износили своје читалачке импресије.

После тога, уредник Српске књижевне задруге је из своје књиге Лаки прочитао басну „Мрав и Бог“, која се деци допала и о којој су износили своје занимљиве утиске.

Скуп је завршен тако што су ученици, на предлог учитељице, отпевали две песме: „Песма са Врачара“ и Песма о Светој Анастасији“.