УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

129 година Српске књижевне задруге

На данашњи дан 1892. године основана је Српска књижевна задруга, у згради тадашње Српске краљевске академије, у Бранковој улици број 15, у Београду. Њени оснивачи били су: Стојан Новаковић, Јован Јовановић Змај, Љубомир Стојановић, Љубомир Ковачевић, Светислав Вуловић, Милан Јовановић Батут, као и други значајни српски писци и научници.

За првог председника Задруге изабран је историчар, државник и филолог Стојан Новаковић, a за потпредседника песник Јован Јовановић Змај, који је и аутор чувеног знака СКЗ. Кроз дугу историју, која повезује чак три века, увек су на челу Задруге били најзначајнији српски писци и научници. Чувајући традиционалне и препознатљиве вредности, Задруга је увек била отворена према новим правцима и струјама у књижевној, теоријској и научној мисли, држећи се највиших естетских и издавачких критеријума у свом раду.

СКЗ је у време оснивања била први и прави модерни издавач међу Србима, са посебним местом и задатком у културном простору свога народа. Њени основни задаци били су да објављује и шири у народу најзначајнија дела старије, народне и савремене српске књижевности и науке, као и да упознаје српске читаоце са значајним остварењима светске књижевности свих времена. Захваљујући свом многобројном чланству које је живело у неколико тадашњих држава, убрзо је постала стожер окупљања српског народа преко значајних културних и књижевних вредности с којима га је упознавала. Зато је њена мисија одувек била колико књижевна и културна, толико и национална и друштвена.

Идући у сусрет великом јубилеју, 130 година постојања и рада, који нас очекује наредне године, позивамо вас да пратите све активности Задруге, постанете члан, претражите обиман издавачки опус СКЗ који је пред вама и искористите могућност електронске куповине књиге.