КЊИГА НЕДЕЉЕ: КЊИГА О СРЕТЕНУ СТОЈАНОВИЋУ(115. Коло СКЗ); 20% попуста; од 2. до 8. 10. 2023! ~~ ГОСТОВАЊЕ АКАДЕМИКА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА: Културни центар „Чукарица“, 2. октобар, 19 ч; ДОБРО ДОШЛИ! ~~  ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ РАНКА КРСТАЈИЋА „ГОСПОДАР СРЕЋЕ“: Удружење књижевника Србије, 3. октобар, 19 часова; ДОБРО ДОШЛИ! 

Ин мемориам: Милош Шобајић (1945–2021)

Милош Шобајић, велики српски сликар и вајар, дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1970. године, а од 1972. је живео и радио у Паризу.

Током своје каријере излагао је на више од 80 самосталних и преко 400 групних изложби. Његова дела се налазе у 40 музеја савремене уметности у свету. Добитник је низа награда. Руска Дума му је доделила 2018. године Орден почасног госта Русије, а 2019. године додељена му је Златна медаља Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства. Добитник је и Вукове награде, Златног беочуга Београда, Награде „Миша Анастасијевић“ и др.

Своју прву књигу, под називом „Сликај и ћути“, аутобиографског карактера, која говори о утицају глобализма на савремену ликовну уметност, објавио је 2018. године.

Изложбом слика, скулптура и видео-радова Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном. На изложби је Шобајић представио и своју књигу „Мојих девет живота“. Седам монументалних слика насталих у последњих десетак година, као и слике које су обележиле почетак његовог париског стваралаштва раних седамдесетих година 20. века и три скулптуре које су излагане широм Европе, остаће део трајне уметничке поставке Комбанк дворане.

Његова дела налазе се у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду. Град Београд планира отварање Музеја „Милош Шобајић“ у току 2021. године.

О раду Милоша Шобајића је објављено пет монографија код издавача у Паризу, Београду и Лондону, чије су текстове писали Ален Жуфроа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други. О овом великом уметнику је објављено и близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи.

Милош Шобајић био је истакнути члан Српске књижевне задруге и члан Управног одбора. Овом приликом опраштамо се од њега, уз захвалност за све што је учинио за СКЗ и представљање српске културе и традиције у Европи и свету.