ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

У припреми: КЛОБУК, нови роман Петра Сарића

После „Саре“, романа који је Српска књижевна задруга објавила у јубиларном стотом плавом Колу и за који је аутор 2008. године добио Награду „Меша Селимовић“, ускоро ће пред читаоцима бити још једно дело изузетног приповедача Петра Сарића. Роман „Клобук“ биће објављен у едицији „Атлас“.

Клобук је историјски утврђени град на херцеговачко-црногорској граници. У његовом подножју одвија се породична драма српског живља који се још није потурчио, а са града Клобука и од царског Стамбола исламски облак надвија се и одводи одабране дечаке у јаничаре… Префињеним стилом, језиком којим влада налик чаробњаку, Петар Сарић приповеда – у исто време народну и уметничку легенду, која нам се, на неки начин, догађа и данас.                                                                                                                                                                                                                                                                  Д. Лакићевић

 

Петар Сарић је рођен 1937. године у Црној Гори, а цео свој радни век провео је на Косову и Метохији, где и данас живи и ствара – у Брезовици, на Шар-планини.
Сарић је романсијер, песник и драмски писац. Аутор је четири збирке песама и романа „Велики ахавски трг“, „Сутра стиже Господар“, „Дечак из Ластве“, „Петруша и Милуша“, „Сара“, „Митрова Америка“.
Поред Награде „Меша Селимовић“ за роман „Сара“, добитник је и других вредних признања, попут Вукове награде и Повеље за животно дело Удружења књижевника Србије.

„Косово је Библија наше душе, завичај свих Срба. Оних који су на њему рођени, живе и сахрањују се; и оних који на њему нису рођени, али су век провели на њему; и оних који су га једном или више пута посетили; али и оних који на њему нити су рођени, нити су имали прилике да кроче на његово тло. Мало је народа који поседују такву светињу као што ми имамо Косово; оно може више пута бити окупирано, али никад, док било где буде постојао тај његов човек, одузето и отуђено. Љуботен, најлепши врх Шар-планине, пружен према северу, не силази с Неба. Стражари“, рекао је Петар Сарић у интервјуу који је дао листу „Новости“, почетком прошле године.