Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Гимназија „Бора Станковић“ из Ниша, нови члан СКЗ, организовала III Гимназијски Боромозаик

Зеница ока мога гнездо је лепоте твоје

Гимназија „Бора Станковић“ из Ниша организовала је трећу видео-конференцију Гимназијски Боромозаик, под називом: „Зеница ока мога гнездо је лепоте твоје“. Ови стихови персијског песника Хафиза, које је непознати путник исписао на фрескама Богородице Љевишке засењен њиховом лепотом, одабрани су јер је тема конференције, одржане 17. марта, био погром који је на овај дан 2004. године учињен над српским народом и нашим верским и културним тековинама на Косову и Метохији.

Учесници конференције били су: Драган Лакићевић, песник, романсијер и главни и одговорни уредник Српске књижевне задруге; Ивана Жигон, првакиња Народног позоришта, глумица и редитељ, уметнички руководилац ансамбла „Косовски божури“; Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“; Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону; Оливера Тодоровић, проф. историје у Гимназији „Бора Станковић“.

„Србија је наш храм, а Косово и Метохија њен олтар“, подсетио је директор Гимназије „Бора Станковић“ Ненад Стефановић на речи Григорија Цамблака, отварајући конференцију.

Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, нагласио је колико је важно да се на српским јуначким песмама и сликама косовских манастира, Љевишке, Грачанице, Дечана, школују и данашње генерације, јер је то део нашег народног идентитета који морамо очувати.

Ивана Жигон је изразила задовољство што постоје школе попут нишке гимназије, које негују сећање, уче ђаке да воле свој народ и чувају свој дом и домовину.

Посебно инспиративно било је обраћање Александре Нинковић Ташић, која је говорила о томе шта и колико су за Николу Теслу и Михајла Пупина значили и колико их надахњивали Косово и Метохија и како су се обојица у далекој Америци залагали да представе свој народ.

„Не постоји народ који је више страдао од српског, зато смо морали постати народ песника и мислилаца“, подсетила је на Теслине речи, а затим и на то како је Гете писао о Србима и Милошу Обилићу, поредећи га са славним царем Леонидом.

„Док је Тесла помагао речима, Пупин је то чинио делима. У Белу кућу је довео гуслара Петра Перуновића Перуна, и док је он гуслао, Пупин је преводио, а Вудру Вилсону се тресла брада“, испричала је, према Перуновим записима, Александра Нинковић Ташић.

Између обраћања учесника конференције, ученици нишке гимназије читали су имена пострадалих Срба у погрому 17. марта 2004. и уништених цркава и манастира, а професорка Тодоровић упознала је слушаоце са историјом Косова и Метохије, објаснивши узроке и последице многих дешавања.

У завршници конференције путем снимљеног материјала обратио се Арно Гујон, кога је директор Стефановић најавио као „Арчибалда Рајса нашег доба“. Отворено и искрено је описао почетке свог интересовања за српски народ. Нагласио је да је његова хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ створена баш 17. марта 2004, када су заједно са родитељима брат и он гледали на телевизији снимке из Србије и осетили револт и тугу што у 21. веку један народ, усред Европе, може тако бити остављен на милост и немилост. Арно је тада имао само 19 година, а његов брат 21, и већ истог лета нашли су се у Србији са првом туром помоћи.

„То је била наша мисија, од тада смо одлазили сваке године на Косово и Метохију, најпре да донесемо моралну подршку, а затим и да конкретно помогнемо, из године у годину повећавајући обим помоћи“, рекао је Гујон.

Директор Стефановић затворио је конференцију речима деспота Стефана Лазаревића, урезаним на газиместанском мермерном стубу.

Директор Стефановић био је гост Српске књижевне задруге, заједно са професорима информатике који су припремили прилог за конференцију са главним уредником СКЗ Драганом Лакићевићем. У пријатном и срдачном сусрету, договорено је да Гимназија „Бора Станковић“ постане члан СКЗ и да се прикључи нашој акцији „Повратак читању и ћирилици“, а ми позивамо и остале школе да уђу у Задругино коло и да заједно радимо на васпитању ученика у духу славне српске историје и ћирилског писма.

Снимак видео-конференције можете погледати на линку:
https://www.youtube.com/watch?v=m-iU11V6BDY&authuser=0