Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša, novi član SKZ, organizovala III Gimnazijski Boromozaik

Zenica oka moga gnezdo je lepote tvoje

Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša organizovala je treću video-konferenciju Gimnazijski Boromozaik, pod nazivom: „Zenica oka moga gnezdo je lepote tvoje“. Ovi stihovi persijskog pesnika Hafiza, koje je nepoznati putnik ispisao na freskama Bogorodice Ljeviške zasenjen njihovom lepotom, odabrani su jer je tema konferencije, održane 17. marta, bio pogrom koji je na ovaj dan 2004. godine učinjen nad srpskim narodom i našim verskim i kulturnim tekovinama na Kosovu i Metohiji.

Učesnici konferencije bili su: Dragan Lakićević, pesnik, romansijer i glavni i odgovorni urednik Srpske književne zadruge; Ivana Žigon, prvakinja Narodnog pozorišta, glumica i reditelj, umetnički rukovodilac ansambla „Kosovski božuri“; Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“; Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu; Olivera Todorović, prof. istorije u Gimnaziji „Bora Stanković“.

„Srbija je naš hram, a Kosovo i Metohija njen oltar“, podsetio je direktor Gimnazije „Bora Stanković“ Nenad Stefanović na reči Grigorija Camblaka, otvarajući konferenciju.

Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, naglasio je koliko je važno da se na srpskim junačkim pesmama i slikama kosovskih manastira, Ljeviške, Gračanice, Dečana, školuju i današnje generacije, jer je to deo našeg narodnog identiteta koji moramo očuvati.

Ivana Žigon je izrazila zadovoljstvo što postoje škole poput niške gimnazije, koje neguju sećanje, uče đake da vole svoj narod i čuvaju svoj dom i domovinu.

Posebno inspirativno bilo je obraćanje Aleksandre Ninković Tašić, koja je govorila o tome šta i koliko su za Nikolu Teslu i Mihajla Pupina značili i koliko ih nadahnjivali Kosovo i Metohija i kako su se obojica u dalekoj Americi zalagali da predstave svoj narod.

„Ne postoji narod koji je više stradao od srpskog, zato smo morali postati narod pesnika i mislilaca“, podsetila je na Tesline reči, a zatim i na to kako je Gete pisao o Srbima i Milošu Obiliću, poredeći ga sa slavnim carem Leonidom.

„Dok je Tesla pomagao rečima, Pupin je to činio delima. U Belu kuću je doveo guslara Petra Perunovića Peruna, i dok je on guslao, Pupin je prevodio, a Vudru Vilsonu se tresla brada“, ispričala je, prema Perunovim zapisima, Aleksandra Ninković Tašić.

Između obraćanja učesnika konferencije, učenici niške gimnazije čitali su imena postradalih Srba u pogromu 17. marta 2004. i uništenih crkava i manastira, a profesorka Todorović upoznala je slušaoce sa istorijom Kosova i Metohije, objasnivši uzroke i posledice mnogih dešavanja.

U završnici konferencije putem snimljenog materijala obratio se Arno Gujon, koga je direktor Stefanović najavio kao „Arčibalda Rajsa našeg doba“. Otvoreno i iskreno je opisao početke svog interesovanja za srpski narod. Naglasio je da je njegova humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ stvorena baš 17. marta 2004, kada su zajedno sa roditeljima brat i on gledali na televiziji snimke iz Srbije i osetili revolt i tugu što u 21. veku jedan narod, usred Evrope, može tako biti ostavljen na milost i nemilost. Arno je tada imao samo 19 godina, a njegov brat 21, i već istog leta našli su se u Srbiji sa prvom turom pomoći.

„To je bila naša misija, od tada smo odlazili svake godine na Kosovo i Metohiju, najpre da donesemo moralnu podršku, a zatim i da konkretno pomognemo, iz godine u godinu povećavajući obim pomoći“, rekao je Gujon.

Direktor Stefanović zatvorio je konferenciju rečima despota Stefana Lazarevića, urezanim na gazimestanskom mermernom stubu.

Direktor Stefanović bio je gost Srpske književne zadruge, zajedno sa profesorima informatike koji su pripremili prilog za konferenciju sa glavnim urednikom SKZ Draganom Lakićevićem. U prijatnom i srdačnom susretu, dogovoreno je da Gimnazija „Bora Stanković“ postane član SKZ i da se priključi našoj akciji „Povratak čitanju i ćirilici“, a mi pozivamo i ostale škole da uđu u Zadrugino kolo i da zajedno radimo na vaspitanju učenika u duhu slavne srpske istorije i ćirilskog pisma.

Snimak video-konferencije možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=m-iU11V6BDY&authuser=0