КЊИГА НЕДЕЉЕ: ПРОПЛАМСАЈИ ИЛИ УВОД У ЋУТАЊЕ, Милован Данојлић; 20% попуста; од 18. до 24. 9. 2023! ~~ Представљање књиге Салиха Селимовића ЗНАМЕНИТИ СРБИ ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Библиотека града Београда 27. 9. у 19 ч.  

„Видиш ли да не видим” – Кустуричина посвета добром човеку и хуманисти Хандкеу

РТС, 19. мај 2022.

Нова књига редитеља и писца Емира Кустурице „Видиш ли да не видим” је и роман и есеј, посвећен нобеловцу Петеру Хандкеу. Духовита је лекција савременом свету о племенитом савршенству уметности и моралности.

Видиш ли да не видим говори о путовању Емира Кустурице у Стокхолм на уручење Нобелове награде писцу, пријатељу Петеру Хандкеу.

Има ту и фикције и реконструкције Хандкеових посета Србији. У роману га види као ходача по жици, под именом Петар Апостол Спелеолог.

„Мени је то увек личило на оне највеће дубине које спелеолози постижу и зато сам га назвао Спелеолог, а Апостол зато што је пешке прошао све територије које је волео и оставио бескрајан траг својом реакцијом на те просторе а посебно на наш“, рекао је Кустурица.

Кустурица је, каже, Хандкеа тражио између концепције веровања Достојевског у постојање божанства које може да хармонизује свет и Ничеа који тражи да се вратимо у верзију узвишеног човека и дела.

„За разлику од Ничеа који је укинуо Бога, добили смо писца који сâм верује у Бога, а при том се његови јунаци понашају потпуно у нескладу с том идејом, односно у складу са формом, јер је он увек веровао да је заправо душа форма“, додао је Кустурица.

Пишући о Хандкеу, Кустурица је казивао и о себи.

„Ова два велика јунака нашега доба имају толико сличности, а најсличнији су у различитостима. Хандке је написао како му понестаје језика, а Кустурица пише како му је доста слика“, изјавио је академик Матија Бећковић.

Видиш ли да не видим је посвета индивидуи и индивидуалности, све ређој појави савременог доба, добром човеку и хуманисти.

Извор: РТС Аутор: Гордана Главинић

ЛИНК: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/kulturno/story/3149/vest/4819712/emir-kusturica-knjiga-vidis-li-da-ne-vidim-handke.html