KOLO NA KOLARCU ‒ utorak, 5. decembar, u 19,30 časova u Kolarčevoj zadužbini. ULAZ SLOBODAN! ~~ KNJIGA NEDELJE: Dušan Radović IZABRANE PESME sa popustom od 20% od 4. do 10.12. ~~ Nastavak rasprodaje antikvarnih knjiga – još više naslova po još povoljnijoj ceni! Sve po 100 dinara do isteka zaliha. ~~ NOVO U SKZ: prvo kolo SRPSKE KNJIŽEVNOSTI ZA DECU  1 – 6; poručite komplet po povoljnoj ceni!  ~~

KUSTURICA: Književnost je njajkompletnija vrsta umetnosti

Tanjug

11. 02. 2023. u 07:46

PROSLAVLJENI režiser Emir Kusturica rekao je na predstavljanju svoje knjige “Vidiš li da ne vidim” u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije (NBS) da je književnost njajkompletnija vrsta umetnosti, a da umetnik jeste autor celovitih dela, što je njegovo iskustvo kao reditelja i autora knjiga.

arhiva Novosti

Kusturica je rekao da je slušao razne komentare kad je objavio prvu knjigu, kako jedan reditelj može biti i pisac.

Onda je Matija Bećković na tu temu izjavio -„Kusta nije pisac, a ima bestseler“.

– Umetnik jeste autor celovitih dela. Takva iskustva imam kao reditelj i evo kao autor knjiga. Recimo, danas knjiga je nešto između utiska, fikcije, novinskog članka i dnevničke zabeleške. Vidite i sami da nam je štampa prepuna crne hronike, i onda ona takođe ulazi u književnost – ocenio je slavni režiser i nagrađivani pisac.

Delo “Vidiš li da ne vidim” izdavača Srpska književna zadruga, neobična je romaneskna i memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo i distopija u kojoj je reč o piscu i istinskoj umetnosti.

U knjizi je u fokusu ekscentrični, ali u stvaralačkom smislu plodni umetnik Peter Handke, a posredno i sam Emir Kusturica.

Glavni junak nove knjige – Handke/Kusturica, drži savremenom svetu duhovitu lekciju o plemenitom savršenstvu umetnosti i moralnosti, i to kroz parabolu hodanja po žici iznad sudbinske reke Drine koja spaja i razdvaja sve osim autentičnosti i čovečnosti. Peter Handke je dualna ličnost u knjizi „Vidiš li da ne vidim“, jer ima identitet koji nam je poznat, ali je i fikcija pisca – Peter Spaleolog.

Kusturica je primetio da postoji sličnost između argentinskog fudbalera Dijega Armanda Maradone o kome je snimio dokumentarni film „Kusturica o Maradoni“, i Petera Handkea.

– Maradona je razumeo jednog Uga Čaveza ili Fidela Kastra, a Handke je shvatao Slobodana Miloševića. Ova knjiga je na neki način da se odužimo čoveku koji nas je toliko zadužio. Zato možemo da ističemo kako imamo dva Nobelovca – Ivu Andrića i Handkea – primetio je Kusturica i dodao da nije imao nameru da u novoj knjizi piše o nekoj drugoj Srbiji.

Pisac je približio svoj književni projekat i otkrio da postoje tri razvojne linije – putopis kao centralna, lažni dokument priče i na kraju – fikcija, u kome Handke hoda po žici. Osim proslavljenog svetskog reditelja, na promociji su učestvovali i urednik – izdavač Milo Lompar i književnik Goran Gocić, dok je uvodnu reč uputio pisac Vladimir Pištalo, upravnik NBS.

LINK: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1201943/kusturica-knjizevnost-njajkompletnija-vrsta-umetnosti