УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

КУСТУРИЦИ НАГРАДА „МЕДАКОВИЋ“: Издавачка кућа „Прометеј“ доделила престижно књижевно признање

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, 26. децембар 2022.

Ј. СИМИЋ

СТРУЧНИ жири за доделу награде „Дејан Медаковић“ донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић“ коју додељује Издавачка кућа „Прометеј“из Новог Сада за 2022. годину додели прослављеном филмском редитељу и књижевнику Емиру Кустурици за књигу „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022). Награда ће лауреату бити уручена 10.јануара 2023. године у Новом Саду.

Новости архива

У образложењу одлуке жирија у саставу проф. др Бошко Сувајџић, председник и чланови Радован Поповић и Миладин Милошевић, наведено је да је Кустурица написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа.

– Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености. То је, истовремено, књига о властитом одрастању и детињству.Свеукупним својим уметничким и интелектуалним ангажманом Кустурица је показао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића.- истакао је жири ове престижне накњижевне награде.

Жири такође констатује да књига Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ представља филозофски трактат када и новинска репортажа, путописни бревијар када и филмски журнал, биографско штиво кад и мемоарска литература, љубавна исповест кад и хроника злочина и мржње, есеј о категоријалности времена кад и лирско ходочасничко путовање од Вишеграда, Сарајева, Мећавника, Стокхолма до Велике Хоче. То је сординирана приповест о праву уметника да буде други и другачији у глобалистичком свету који такву уметничку дрскост не дозвољава и не трпи.

На крају образложења угледни жири подсећа да је Дејан Медаковић био велики сањар прошлости, полиграф,полихистор, историчар уметности, приповедач, академик, професор и песник који је својим монографијама, путевима тевима српског барока, уметнички исцртавао границе српског национа.

Свим тим вредностима је посвећен и раскошни рукопис визуелних импресија редитеља и писца Емира Кустурице. И Емир Кустурица је, попут Дејана Медаковића, трајна вредност наше епохе. У том смислу, додељујемо аутору књиге „Видиш ли да не видим“ награду која му већ одавно припада – наводи се у саопштењу жирија.

ЛИНК: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1185932/kusturici-nagrada-medakovic-izdavacka-kuca-prometej-dodelila-prestizno-knjizevno-priznanje