УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Милановићу Песничка повеља „Венац Лазе Костића”

ПОЛИТИКА, 7. јуни 2023.

Марина Вулићевић

Са доделе награде Братиславу Р. Милановићу (Фото: Милан Лукић)

Песник Братислав Р. Милановић овогодишњи је добитник великог књижевног признања Песничке повеље „Венац Лазе Костића”. Награда је установљена пре једанаест година, има подршку града Сомбора, а о њој брину сомборска Градска библиотека „Карло Бијелицки” и Удружење грађана „Раванградско пролеће”. Награда је лауреату Милановићу уручена, по традицији, на манифестацији „Дан Лазе Костића”, у Сомбору, 3. јуна, на дан када је Костић 1909. године у Будимпешти довршио последњу строфу своје најпознатије песме „Santa Maria della Salute”, међу најлепшим лирским остварењима у српској поезији.

Одлуку да Повељу „Венац Лазе Костића” за 2023. годину добије Братислав Р. Милановић једногласно је донео трочлани жири који је радио у саставу Радомир Андрић, прошлогодишњи добитник, Горан Малбаша, компаратиста и библиотекар, и песник и књижевни критичар Давид Кецман Дако (председник).

Пригодна свечаност и додела признања одржана је у простору Легата „Мирослав Јосић Вишњић”, који се налази под кровом сомборске библиотеке. Чула се том приликом реч Аните Стојаков, већнице за културу града Сомбора, Наташе Туркић, директорке библиотеке, из чијих је руку Милановић примио признање, Горана Малабаше, који је казивао слово о лауреату, и Давида Кецмана Даке, чији говор је био посвећен значајкама Милановићевог лирског концепта од првих песничких књига „Јелен у прозору” (1975), „Клатно” (1980) и „Неман” (1987), све до збирки „Писма из прастаре будућуности” (2021) и „Плава медуза” (2022).

Награђени песник је казивао беседу Лази Костићу и избор из своје поезије.

ЛИНК: https://www.politika.rs/scc/clanak/556661/Milanovicu-Pesnicka-povelja-Venac-Laze-Kostica)