КОЛО НА КОЛАРЦУ – уторак 5. децембар у 19,30 часова у Коларчевој задужбини, улаз слободан! ~~ КЊИГА НЕДЕЉЕ: Стеван Раичковић ЈЕДАН МОГУЋИ ЖИВОТ са попустом од 20% од 27.11. до 3.12. ~~ НОВО У СКЗ: прво коло СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ  1 – 6; поручите комплет по повољној цени!  ~~

„МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ“ – МИЛУТИНУ МИЋОВИЋУ

Министарство културе и просвете Црне Горе објавило је вест да је овогодишњи добитник изванредног признања „Награде Мирослављево јеванђеље“ припало Милутину Мићовићу, књижевнику из Никшића, за књигу „Луче у тами Црне Горе“. Књигу су заједнички објавили: Српска књижевна задруга, Епархија будимљанско-никшићка и Књижевна задруга Српског народног вијећа Црне Горе.

Милутин Мићовић (1953) , песник, есејист, романописац, присутан је у српској књижевности већ четврт века. У књигама есеја „Тако су говорили Црногорци“, „Писма из Уранополиса“, „Српски лавиринт и црногорски минотаур“, „Његош и савремена Црна Гора“, „Његошева Луча“) – бави се књижевним, али и морално-филозофским разматрањем црногорског националног идетитета у односу на његошевску мисао и традицију, са ширим осврттима на друштвено-историјске околности које чине сложеним поимање и саморазумевање црногорског културног и духовног живота.

Награђена књига, под насловом „Луче у тами Црне Горе“, на готово 700 страна, у више одељака и праваца разматра, осветљава и тумачи дубоку његошевску идеју – почев од самих домета Његошевог песништва, па до живота тог песништва у народу и државно-политичком организму Црне Горе, али и знатно шире.

Почевши од Његоша, Милутин Мићовић се осврће и на његово наслеђе, али на светосавску и видовданску традицију у наше доба. И писци нашег времена, почев од митрополита Амфилохија до савремених песника продужују, у модерним формама, заветну мисао која чини ту лучу (светлост) у многим нејасноћама идеолошке прошлости и садашњости.