КЊИГА НЕДЕЉЕ: КЊИГА О СРЕТЕНУ СТОЈАНОВИЋУ (115. Коло СКЗ); 20% попуста; од 2. до 8. 10. 2023!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!  

Песник Гојко Ђого добитник награде „Др Шпиро Матијевић“ за збирку песама „Пут за Хум“

Песник Гојко Ђого добио је награду „Др Шпиро Матијевић“ за за збирку песама Пут за Хум, у издању Српске књижевне задруге.

Одлуку о награди донио је трочлани жири у саставу: Иван Негришорац, председник, проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић, који је у образложењу навео:

 Награђена књига настала је на темељу добро познате Ђогове поетике, али је сада песма доведена до благости сазнања, мудрости зрелих година и духовних обасјања које отварају перспективе виших, метафизичких светова. Песник се суочава са далеким архетипским, светосавским обрасцима, са предачким историјским искуствима, али и личним, индивидуалним преиспитивањима на основу којих се добија богата и садржајна слика света. Ово је књига једног зрелог песника чији креативни плодови ће се дуго, са пуном естетском рафинираношћу и топлином памтити, читати и тумачити.

Лауреату ће награда – која се састоји од повеље и новчаног износа од 15.000 евра – бити уручена у Свечаној сали Матице српске, у петак, 24. фебруара, у 12 часова на отварању Дана Шпире Матијевића.

 

ПРИПРЕМЕ ЗА ПУТ

Испљуни речи лајавице

Речи уједаљке,

Испери уста и језиком подмлади,

Не дај старом домишљану

Да окреће слова наопако

И тера слепце да тумаче

Његове заврзиће и гатке.

Двогрлу за појас задени,

Доста ти је једно грло промукло,

Нико неће да слуша оно безгласно.

Сузе не помињи,

Готово је с тим,

Исплачи се у мраку

Кад нико не види

Поруке везуј за облаке

Нека их ко паперје ветар развеје,

Донеће више плода

Него да их ти усецаш у камење

Као дијак са Радмиље.