УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ПЕТИ ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У четвртак 14. октобра 2021. године одржани су пети по реду Филолошки сусрети на којима су се окупили ученици и професори Филолошке гимназије из Београда, Ваљевске, Шабачке и Карловачке гимназије.

У години када обележавамо 230. рођендан Карловачке гимназије, још једна важна културна институција прославља свој јубилеј. Српска књижевна задруга основана је пре 130 година и тим поводом њене активности и мисија били су централна тема 5. Филолошких сусрета.

Ову нашу, уз Матицу српску, најстарију културну установу, представио је управник др Душко Бабић. Прочитан је и текст главног уредника Драгана Лакићевића, спреченог да присуствује скупу, поводом наступајућег јубилеја – 130 година од оснивања Српске књижевне задруге. Затим су ученици Филолошке, Ваљевске и Карловачке гимназије представили своје видео прилоге о СКЗ, што је била права драгоценост овог скупа.

У другом делу представљена је једна од књига овогодишњег плавог Кола – Плутархови списи О СОКРАТОВОМ ДЕМОНУ и О СУЈЕВЕРЈУ. Књигу је представио др Ноел Путник,  преводилац и приређивач, професор класичних језика у Филолошкој гимназији у Београду.

Завршни део дружења 5. Филолошких сусрета,  на најлепши могући начин, заокружен је поетско-музичким догађајем, који су свим учесницима уприличили Милош Зубац и Немања Нешић у Свечаној сали Карловачке гимназије.

Организатор литерарног дела 5. Филолошких сусрета била је, као и до сада,  Маја Стокин, професорка књижевности.

КЊИГЕ ПЛАВОГ КОЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ: РАД УЧЕНИКА КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

РАД УЧЕНИКА ФИЛОЛОШКЕ ГИМНАЗИЈЕ

РАД УЧЕНИКА ВАЉЕВСКЕ ГИМНАЗИЈЕ