КОЛО НА КОЛАРЦУ – уторак 5. децембар у 19,30 часова у Коларчевој задужбини, улаз слободан! ~~ КЊИГА НЕДЕЉЕ: Стеван Раичковић ЈЕДАН МОГУЋИ ЖИВОТ са попустом од 20% од 27.11. до 3.12. ~~ НОВО У СКЗ: прво коло СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ  1 – 6; поручите комплет по повољној цени!  ~~

„ПОВРАТАК ЧИТАЊУ И ЋИРИЛИЦИ“ У ВИНЧИ

Акција Српске књижевне задруге и Фондације „Хили Кеслер“ из Хановера, под називом „Повратак читању и ћирилици“, проширена је и на Основну школу „Никола Тесла“ у Винчи. У нашој акцији учествовало је 50 ученика ове школе. Они су читали дела из лектире и, по свом избору, забележили доживљаје прочитаних дела. И писање писаних слова руком – ћирилицом, могло је да се схвати као такмичење.

Радове ученика читали су и најбоље одабрали: Бранка Алимпијевић, библиотекар, Мирјана Стаменковић, психолог и Наташа Миодраговић, наставница српског језика.

Прво место освојио је ученик Богдан Грозданић 6/1, два друга места освојили су Андрија Васиљевић 2/1 и Сара Станковић 2/1, а три треће награде: Коста Марјановић 3/4, Анђела Златановић 4/6 и Тара Танасијевић 6/1. Похваљено је још четворо ученика – и похваљени су добили поклон-књиге и дипломе, као и најбољи.

Награђени и похваљени ученици посетили су Српску књижевну задругу, најстарију издавачку установу у Срба, основану пре 130 година, и то са родитељима и библиотекарком Бранком Алимпијевић. Примио их је главни уредник СКЗ Драган Лакићевић, који је присутнима говорио о Српској књижевној задрузи, читању и писању. Пошто су прочитани најбољи радови, Лакићевић је гостима прочитао причу „Мрав и Бог“.