ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ПОЗИВ ШКОЛАМА ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦИЈИ „ПОВРАТАК ЧИТАЊУ И ЋИРИЛИЦИ”

Поштовани,

Позивамо вас да се укључите у акцију „Повратак читању и ћирилици”, коју Српска књижевна задруга покреће са основним и средњим школама на српском језичком простору.

Акцију „Повратак читању” покрећемо у складу са Задругиним оснивачким Правилима из 1892. године и богатом просветном и културном традицијом, са следећим циљевима: промовисање и унапређивање опште читалачке културе ученика; развијање способности разумевања и тумачења прочитаног; унапређивањe функционалне писмености; организовање дебата унутар вршњачких група о разним питањима из области лингвистике, књижевности, науке, као и савремених изазова који се тичу образовања и живота младих; сусрети са значајним књижевним ствараоцима; неговање културе сећања и чувања вредности националне и светске баштине и сл.

Координатор целе акције била би СКЗ, а у њу би били укључени ученици и професори школа које су њени колективни чланови. Акција би се одвијала континуирано, током целе школске године, по динамици и по програму који би утврдио Организациони одбор, састављен од представника СКЗ и школа-учесница.

У оквиру ове акције биће, као посебан сегмент, организован конкурс за најбољи ученички рад на теме које ће одредити Одбор, а односе се на чување културних и традицијских вредности које оличава СКЗ као једна од најстаријих културних институција српског народа.

До сада су одржана два сусрета: (1) у Шестој београдској гимназији, 17. јануара 2020. године, када су у овој гимназији гостовали Матија Бећковић и Српска књижевна задруга, и (2) у Српској књижевној задрузи, 30. јануара 2020, када су свечано додељене награде ученицима параћинских основних школа, који су писали саставе о бајкама из књиге „Антологија љубавних бајки света” Гроздане Олујић.

У најави су два окупљања: (1) у Гимназији „Светозар Марковић” у Новом Саду, 26. фебруара 2020, у којем учествују ученици и професори Гимназије „Светозар Марковић” и Карловачке гимназије, и (2) у Градској библиотеци у Љубовији, 28. фебруара, када ће ученицима основних и средњих школа бити представљена СКЗ и акција „Повратак читању и ћирилици”.

Акција „Повратак читању и ћирилици” има за циљ да ученицима кроз дискусије, радионице, трибине, истраживачке радове, уметничко изражавање – песме, приче, изложбе ликовних остварења, разговоре са значајним ствараоцима – омогући да надограде знања стечена у школи и да се вежу за културне вредности које не застаревају.

22. 2. 2020.

Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге

Телефони за више информација:

Душко Бабић, управник СКЗ – 064/64-54-647

Јована Радић, заменик шефа Књижаре СКЗ – 069/13-35-654