КОЛО НА КОЛАРЦУ – уторак 5. децембар у 19,30 часова у Коларчевој задужбини, улаз слободан! ~~ КЊИГА НЕДЕЉЕ: Стеван Раичковић ЈЕДАН МОГУЋИ ЖИВОТ са попустом од 20% од 27.11. до 3.12. ~~ НОВО У СКЗ: прво коло СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ  1 – 6; поручите комплет по повољној цени!  ~~

Препоручујемо књигу: ГОСТИ НАШЕГ НАРОДА – Антологија ирске приче

Прича о лепоти приповедања

Српска књижевна задруга је пре безмало двадесет година, тачније, 2003. године, у оквиру „Мале библиотеке“ објавила изузетну антологију ирске приче, коју је приредила професорка Драгана Р. Машовић. У овом издању налазе се приповетке најзначајнијих аутора пореклом из Ирске: Џојса, Бекета, О’Конора, О’Флаертија, Елизабет Боуин, Мери Мориси и других, укупно деветнаест правих ремек-дела.

Како је истакнуто и у предговору, водећи жанр ирске књижевности је управо кратка прича, форма која својом структуром на одређени начин одговара правој природи ове земље, њених људи, а самим тим их најбоље и представља. Врло често се истичу сличности између српског и ирског народа, нарочито када је у питању значај историјске свести, усмених предања, утицај традиције, доживљај стварности, па отуда наша публика прихвата, разуме и добро тумачи ирске писце.

Управо из тог разлога и ова збирка лако налази пут до читаоца, а чињеница да је у питању антологија, значи да су пред нама прави књижевни бисери.

Ирска прича је пре свега прича о лепоти приповедања, која проистиче из самог наративног поступка, у шта ћете се и сами уверити, кроз „Портрет“ Бернарда Маклавертија, „Кораке спутане бршљаном“ Елизабет Боуин или причу „Прстен“ Брајана Мекмехена, као и све остале садржане у овом одличном избору Драгане Р. Машовић.

„Мајсторство кратке приче крије се управо у способности да кроз изабрани сегмент стварности укаже на неизбежну али свеприсутну сложеност, проблематичност и загонетност света и људског живота“, стоји у предговору, а свака прича само потврђује ову тврдњу, уводећи читаоца у личне драме јунака, у чијој се позадини дешавају крупни историјски, друштвени, политички ломови.

У оквиру акције У сусрет јубилеју – 130 година СКЗ, Гости нашег народа сада су на попусту од 30%, па књигу можете набавити по цени од само 343 динара (за чланове СКЗ додатних 10% попуста).