УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

У Ваљевској гимназији одржано финално вече традиционалног Поетског конкурса „Десанка Максимовић“

На дан рођења наше велике песникиње, 16. маја, у Сали Ваљевске гимназије одржано је завршно вече 31. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“, чију организацију у циљу неговања лепоте песничке речи, од његовог установљења 1993. године, потписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга.

Од 48 учесника, Жири је на финално вече такмичења за најбољу збирку песама писaних на српском језику позвао дванаест младих песника, који су присутнима читали своје стихове.

Жири овогодишњег конкурса, који је радио у саставу: академик Матија Бећковић, песник, Драган Лакићевић, књижевник и главни уредник СКЗ и мр Милена Милисављевић, професор српског језика и књижевности, одлучио је да Прва награда припадне младом песнику из Новог Пазара ‒ Хамзи Папићу за збирку Беле лажи. Друга награда припала је Ањи Вејновић, песникињи из Сремских Карловаца, за збирку под насловом Случајни сусрети самотних птица. Трећа награда додељена је младој песникињи Лидији Порчић из Београда, која је написала збирку под насловом Ћилибар/Медеја. За слављење „наших људи и крајева“, Жири је одлучио да изда посебну похвалницу – Василиси Илинчић из Подгорице, у знак захвалности за песничко обједињавање поетског, географског и историјског у нашем роду.

У првом делу ове манифестације представљена је победничка збирка 30. Поетског конкурса ‒ Збогом шамане Миомира Милосавца, ученика Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада. О књизи је говорио др Душко Бабић, управник Задруге.