ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ЗА СВЕЧАНИМ СТОЛОМ СКЗ ПРЕДСТАВЉЕНA КЊИГА „ЉУДМИЛИНЕ ПЕСМЕˮ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА

У Свечаној сали Српске књижевне задруге организован је састанак за ограничен број новинара, због мера предвиђених за заштиту од Ковида 19, на којем је представљена књига „Људмилине песмеˮ Матије Бећковића. О књизи је говорио проф. др Радивоје Микић, док су стихове читали глумци Никола Угриновић и Алекса Радојловић.

Проф. др Радивоје Микић је истакао:

Матија Бећковић, посебно у новије време, свој песнички говор не заснива само на оним елементима који су чисто лирски, како он, другим речима, настоји да тумачи знакове једног времена, прелазећи онолико колико је могуће у један доживљајни и искуствени хоризонт, песме у његовој новој књизи су посвећене важним темама. Те теме су и чисто лирске, као, примера ради, протицање времена и наше суочавање са различитим губицима на животном путу, а од тих губитака је најболнији растанак са оним који су имали посебно место у нашем животу, али у овој књизи је реч и о ономе што би се могло доживети као покушај да се дочара вредносно пражњење света, о коме је на врло ефектан начин реч у песми „Младожења“. Осветљаваући дух нашег времена у коме царује површност, конзумеризам и све израженија равнодушност према другим људима, Матија Бећковић долази у прилику да нам се укаже као песник који говори из једне антрополошке перспективе, као песник који тумачи средишње шифре једног времена. А то је највише што поезија може.