Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

2. АПРИЛ – ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ

Данас обележавамо Међународни дан дечје књиге.
Када су Алберта Ајнштајна упитали како учинити децу паметнијом, он је одговорио: „Ако желите да вам деца буду паметна, читајте им бајке. Ако хоћете да буду још паметнија, читајте им још више бајки“. Неке од најлепших бајки на свету написао је Ханс Кристијан Андерсен и зато је баш његов рођендан, 2. април, изабран за празник дечје књижевности.

Захваљујемо се професорки српског језика и књижевности из Ваљевске гимназије Милени Милисављевић, што нам је проследила препоруке својих ученика које дечје књиге обавезно треба прочитати. Искрено се надамо да ће их њихови млађи другари послушати и што више се дружити са књигом.

Бајке

Мислим да не постоји бољи водич кроз детињство од Ханса Кристијана Андерсена. Прве бајке које ми је мајка читала биле су управо Андерсенове. Увек је млад и популаран јер је његов стил писања богат, лак и лепршав. Он је уклопио поезију у причу. Његове бајке буде дечју машту и одводе у један нестваран, чудесан свет. То је свет „ружног пачета, оловног војника, царевог новог одела, црвених ципелица, дивљих лабудова, снежне краљице“.

Деца треба да читају бајке, јер ће им оне помоћи да развију читалачке навике, обогате речник и можда једног дана и сами постану писци. Сви можемо понекад да се вратимо овом писцу и сетимо детињства. Паул Хазара је рекао: „Андерсен је краљ јер нико попут њега није знао продрети у душу бића и ствари“. Моја препорука је „Снежна краљица“.  (Јулија Теовановић I/5)

 

Доситејеве басне

У предшколском узрасту обожавала сам басне које је прикупио и сачувао Доситеј Обрадовић. Било је неизмерно забавно слушати о различитим згодама мудрог гаврана, лукаве лисице, тромог меде – љубитеља слаткиша и вредне пчелице… Уз интересантне илустрације, које прате басне, природа оживи, а деци је много једноставније да кроз ликове животиња схвате однос добра и зла, а самим тим и да на правилан начин изграде сопствени карактер.  (Ања Крунић I/5)

Бранислав Нушић

Треба читати Бранислава Нушића, не само зато што има велики број дела праћених изванредним смислом за хумор, већ пре свега јер је реалиста и бори се, залаже се за оно што сматра важним. Његов поглед на свет је инспирао многе младе писце, али и друге људе да више читају и нађу нешто лепо, нешто своје што ће им бити основа за даљи развој и нове погледе.  (Марко Параментић I/1)

Српска књижевна задруга не заборавља најмлађе читаоце, па је тако међу нашим издањима Јежева кућа Бранка Ћопића, Мале Бајке Стевана Раичковића, Змајеве Досетке и наивности из дечијег света и многе друге књиге за децу, расадници маште, лепих мисли и добрих путоказа за живот.