ВЕЛИКО ЛЕТЊЕ СНИЖЕЊЕ: 20‒40% попуста на Задругина издања!!

Бећковић: Кустурица је први написао књигу о Хандкеу и тиме спасао част српске писмености

ПОГЛЕД, 20. мај 2022.

На промоцији нове књиге Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ у којој је главни јунак Петер Хандкe, академик Матија Бећковић је оценио да је првом књигом о аустријском нобеловцу објављеној на српском језику Кустурица „спасао част српске писмености“


Фото: Спутник

Књига Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ објављена у јубиларном колу Српске књижевне задруге штампаном поводом 130. годишњице СКЗ-а промовисана је данас.

Бећковић: Кустурица књигом о Хандкеу спасао част српске писмености

Петер Хандке је написао неколико књига о Србији али се није нашао ниједан Србин да напише књигу о њему. На то јунаштво се одважио његов дугогодишњи пријатељ Емир Кустурица“, истакао је академик Бећковић.

Кустурица и његова супруга Маја били су једини Срби који су присуствовали додели Нобелове награде Хандкеу који је написао да су Срби на Косову најусамљенији народ у Европи, а Кустурица је додао да је додела Нобелове награде Хандкеу доказ да Срби никада не смеју признати независно Косово, додао је Бећковић.

У данашњој Европи највећи грех је бранити онога кога напада НАТО пакт. Емир Кустурица и Петер Хандке доказују да је то могуће и уместо политичкој коректности, служе слободи и уметности и један добија Златну палму, а други Нобелову награду“, закључио је Бећковић.

Ломпар: Снажна критика идеологије глобализма

Професор Филолошког факултета др Мило Ломпар оценио је да проза објављена у књизи „Видиш ли да не видим“ припада међужанровском приповедању, за које не можемо до краја одредити прецизна одређења која би нас могла усмерити у њеном разумевању.

Код Кустурице се укршта више начина говора, више типова казивања тако да овде имамо у основном слоју документарни, што је фрагментарно дати свет сусрета и доживљаја Петера Хандкеа који је главни јунак саме прозе и другог главног јунака – Емира Кустурице, додао је Ломпар.

ЛИНК: https://pogled.me/beckovic-kusturica-je-prvi-napisao-knjigu-o-handkeu-i-time-spasao-cast-srpske-pismenosti/