Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

ТРИЈУМФ КРАТКЕ ПРИЧЕ: Ани Марији Грбић додељена награда „Гроздана Олујић“ за књигу „Срнећа леђа“

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, 31. август 2022.

Д. Бт.

СВЕЧАНА додела прве награде „Гроздана Олујић“ за најбољу прозну књигу аутора до 35 година уприличена је јуче у СКЗ. Награду која је понела име истакнуте списатељице добила је Ана Марија Грбић за збирку прича „Срнећа леђа“ у издању „Геопоетике“.


Ана Марија Грбић, Фото П. Милошевић

О томе је одлучио жири у саставу др Јелена Панић Мараш, др Тијана Тропин и др Предраг Петровић (председник) који је уручио повељу и прочитао образложење. У најужем избору нашле су се такође две књиге прича, „Сплин суботом увече“ Милана Ковачевића и „О осталима“ Саше Губеринића.

– Демонстрирајући врсно наративно, композиционо и стилско умеће ауторка збирке „Срнећа леђа“ фокусирана је на интиму јунака из животне свакодневице, на оне људе које често називамо обичним или просечним. Откривајући њихове интимне светове, њихову усамљеност и мале животне ритуале, њихова надања, страхове и поразе ауторка их претвара у својеврсне (анти)хероје савременог света. То је на трагу оне поетичке и хуманистичке визије из Кишове „Енциклопедије мртвих“ да је живот сваког човека јединствен и драгоцен, да је свако од нас звезда за себе, да се све догађа увек и никад, да се све понавља бескрајно и непоновљиво – наводи се у образложењу, у коме се још каже:

У награђеној збирци жири је препознао и нешто од особености ране прозе Гроздане Олујић – тематизовање емотивне крхкости и животне неснађености младих људи, дискретни бунт, неконвенционалне метафоре и језичке обрте.


Фото П. Милошевић

На свечаности којој је присуствовао и др Александар Лешић, син Гроздане Олујић, славодобитница је захвалила члановима жирија и Одбора и истакла:

– Наши издавачи, из ко зна којих разлога, често оклевају да објаве кратке приче. Због тога је ова награда и нека врста победе овога жанра.

Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, рекао је да је ова кућа управо завршила објављивање сабраних дела Гроздане Олујић у 14 књига.

АМАНЕТ КЊИЖЕВНИЦЕ

КАКО је дошло до установљења ове награде објаснила је др Зорана Опачић, председница Фонда „Гроздана Олујић“. Наиме, са само 23 године списатељица је послала рукопис свог првог романа „Излет у небо“ на анонимни конкурс сарајевске „Народне просвете“ 1957. године. Жири у коме су били између осталих Милан Богдановић, Мирко Божић и Оскар Давичо изабрао је дело као најбоље.

– Ко зна како би књижевна каријера Гроздане Олујић даље текла да није било овог признања које је допринело да роман буде веома читан и филмован. Због тога је и списатељица оставила породици аманет да се додељује награда за младе писце у жанровима којима се и сама бавила – рекла је Опачићева.