Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

У СВЕЧАНОЈ САЛИ СКЗ ДОДЕЉЕНА ПРВА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ГРОЗДАНА ОЛУЈИЋ“

У уторак, 30. августа 2022. године, Српска књижевна задруга била је домаћин посебне свечаности, организоване поводом доделе Награде „Гроздана Олујић“ за најбољу прозну књигу аутора до тридесет пет година, објављену на српском језику током 2021. године, коју је ове године, следећи жељу чувене списатељице да се у књижевном стваралаштву наградом подрже млади аутори, установила Фондација „Гроздана Олујић“.

Скуп је отворила проф. др Зорана Опачић, председница Управног одбора Фондације, истакавши да је Гроздана Олујић ‒ двострука ауторка Кола СКЗ, вишеструка сарадница и пријатељ ове установе од националног значаја ‒ имала дведесет три године када је објављен њен први роман о младима и за младе Излет у небо. Сећајући се свог почетка, Гроздана Олујић желела је да младим ствараоцима пружи прилику за рани успех попут њеног и мало им олакша пут у свет књижевности. Управо је то мотивисало Фондацију „Гроздана Олујић“ да, у сарадњи са породицом велике списатељице, установи ову Награду.

Жири, у саставу проф. др Јелена Панић Мараш, др Тијана Тропин и проф. др Предраг Петровић, на седници одржаној 25. августа ове године, након аргументоване расправе једногласно је одлучио да Награду „Гроздана Олујић“ за 2021. годину понесе збирка прича Срнећа леђа Ане Марије Грбић.

Образложење Жирија за доделу Награде „Гроздана Олујић саопштио је проф. др Предраг Петровић, председник Жирија.

Свечаности је присуствовао и проф. др Александар Лешић, син ове српске списатељице, есејисткиње, преводитељке и антологичарке, као и чланови Уређивачког одбора Сабраних дела Гроздане Олујић, која је објавила Српска књижевна задруга.