Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Ђорђо Сладоје гост Клуба 2

Ове недеље Ђорђо Сладоје је био гост емисије Клуб 2 на Радио Београду 2 и тим поводом је представио своју нову књигу „РИБА ЗВАНА ГАОВИЦА“.

 

Персонификовањем рибе гаовице и вода у којима живи, која је при том ендемска врста и којој у народу придају и афродизијачка својства, књижевник Ђорђо Сладоје нас на лирски начин уводи у подручје и нашег света које слично херцеговачкој понорници нагло понире али и избија на неочекиваном месту. Метафора је недвосмислена.

Међутим, зашто је за овај роман већ речено да је то „трагикомична аутобиографија о Србима“, биће једно од питања које ћемо поставити књижевнику Сладоју уз друга која се односе на карактеризацију ликова, композицију, стила у употреби и старовременске лексике, а понајвише када је реч о хумору који у делу има амбивалентну улогу.

Овенчан наважнијим наградама за своје песничко дело Ђорђо Сладоје исписује свој други роман, прозно дело, за које каже да ако је роман књижевна матура он тек сад, у својој седамдесетој години живота, матурира. Пре овог објавио је роман у стиху под насловом „Модре жилице“. Књигу „Риба звана гаовица“ објавила је Српска књижевна задруга.

Аутор и уредник је Мелиха Правдић

Текст и аудио снимак преузети са сајта Радио Београд 2.