Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Додељена награда „Дејан Медаковић“

Награда „Дејан Медаковић“ за 2022. годину додељена Емиру Кустурици

Стручни жири за доделу награде „Дејан Медаковић“, на челу са др Бошком Сувајџићем као председником, донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић“ Из­­­­давачког предузећа „Прометеј“ за 2022. годину до­де­ли књизи Емира Кустурице Видиш ли да не видим у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022).


Емир Кустурица је свеукупним својим уметничким и интелектуалним ангажманом по­казао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића. Дејан Медаковић је био велики сањар прошлости, полиграф,  по­ли­хистор, исто­ри­чар уметности, приповедач, академик, професор и песник који је својим мо­нографијама, пу­тевима српског барока, уметнички исцртавао границе српског национа. Свим тим вре­дностима је посвећен и раскошни рукопис визуелних импресија редитеља и писца Емира Кустурице. И Емир Кустурица је, попут Дејана Медаковића, трајна вредност наше епохе. У том смислу, додељујемо аутору књиге Видиш ли да не видим награду која му већ одавно припада.

Свечано уручење награде организовано је за 10. јануар 2023. године у Новом Саду.
Саопштење Жирија за доделу награде

ЛИНК: https://www.prometej.rs/news_post_type/dodeljena-nagrada-dejan-medakovic/