ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ДОКУМЕНТ О ВРЕДНОСТИ ЈЕДНОГ ЧОВЕКА: У СКЦ одржана трибина о књизи Емира Кустурице посвећена Хандкеу – „Видиш ли да не видим“

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, 16. јун 2022.

А. ПОПАДИЋ

УМЕТНИК филма и филозоф, ангажовани интелектуалац и ерудита, Емир Кустурица, опробао се као изврстан књижевни приповедач.


Фото: М. Анђела

Сви ти дарови налазе се у његовој новој, четвртој по реду књизи, роману и есеју, о писцу Хандкеу и редитељу Кустурици, „Видиш ли да не видим“ (у издању СКЗ). Управо о овој књизи и њеним мотивима, јуче су на трибини, у препуној сали Студентског културног центра, говорили аутор, академик Матија Бећковић, професор Мило Ломпар и књижевник Желидраг Никчевић.

ПЕСМА

Матија Бећковић је на промоцији прочитао кратку песму „Кустурица“, посвећену свом пријатељу.

Зашто си Србин

Да ме убијеш не знам

Ако не знаш

Немој да будеш

Уби ме

Хоћу

-Сматрао сам да је неопходно да се напише нешто о Хандкеу што ће остати као документ о вредности овог човека. Контроверзе које носи са собом нису само политичке, већ су и моралистичке, али не у негативном смислу, него у оном како се један човек шетајући и пишући своју литературу приклонио једном народу који је био понижен, а да то није заслужио – казао је Кустурица о свом пријатељу, а сада и књижевном јунаку.

Бећковић је напоменуо да је Кустурица исправио неправду, будући да је Хандке написао неколико књига о Србији, али, све до сада, ниједан Србин није написао књигу о Ханкеу. „На то се одважио његов пријатељ и тако спасио част наше писмености“, приметио је академик.

Никчевић, један од првих читалаца рукописа ове књиге, казао је да би се Кустуричино писање могло назвати и „специјалном операцијом, где је у игри много више од литературе“.


Фото М. Анђела

-Сваки Кустуричин текст, поред заводљиве нарације, у себи садржи једну додатну неописиву димензију доживљаја, сликовитог и емотивног, понекад сасвим ишчашеног, али доживљаја који не можете докучити зурећи у слова. Читава ова прича о Хандкеу превазилази тематски ниво и прераста у слободну игру уобразиље.

Једна од дефиниција мисли је да је „мисао позив на путовање“, а то нам помаже да одредимо разнородну природу прозе Емира Кустурице, оценио је Мило Ломпар и додао да је књига „Видиш ли да не видим“ својеврсан позив на унутрашње путовање.

ЛИНК: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1126847/dokument-vrednosti-jednog-coveka-skc-odrzana-tribina-knjizi-emira-kusturice-posvecena-handkeu-vidis-vidim

ВИДЕО