ВЕЛИКО ЛЕТЊЕ СНИЖЕЊЕ: 20‒40% попуста на Задругина издања!!

У СКЦ представљена нова књига Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“

СРПСКА СТВАРНОСТ, 15. 6. 2022.

Редитељ Емир Кустурица написао је књигу “Видиш ли да не видим” како би документовао вредност свог пријатеља писца Петера Хандкеа, речено је вечерас на промоцији тог дела у испуњеној великој дворани Студентског културног центра Београда.

У разговору о новообјављеној књизи Кустурица је рекао да дело има три тока – један путописни, други је измишљен Хандкеов прелазак на жици преко Дрине, а трећи је пишчев пут у Стокхолм да прими Нобелову награду за књижевност.

Говорећи о књизи “Видиш ли да не видим”, коју је објавила Српска књижевна задруга, Кустурица је признао да му је испрва било тешко да дефинише Хандкеа и да је, читајући његове књиге, схватио да је пишчево главно инспиративно подручје била филозофија Фридриха Ничеа.

С том разликом да Хандке верује у Бога и иде у православну цркву, додао је редитељ.

“Сигуран сам да би и Ниче данас, да је васкрсао, тражио Бога. Верујем због своје племенитости и патње кроз коју је пролазио у животу да би се вратио коренима религије на коју је ударио”, навео је Кустурица.

Редитељ се присетио да је аустријског писца упознао након што га је он једини бранио од напада француског филозофа Бернара Анрија Левија и глобалиста да је његов победнички филм из Кана “Андерграунд” “српско-америчка пропаганда и дело које треба игнорисати”.

Кустурица је подсетио да је Хандке посетио Београд током НАТО бомбардовања 1999. године, и да је “требало да се напише нешто као документ о вредности овог човека”.

“Контраверзе које носи нису само политичке већ и моралистичке. Пишући литературу се приклонио једном народу који је био понижен а није заслужио”, рекао је редитељ.

Према његовим речима, Хандке никад није припадао ниједном покрету али је остао доследан својој литератури “и то је био својеврсни ход по жици”.

Академик и песник Матија Бећковић сматра да је Кустурица овом књигом ”спасао част Србима”.

Бећковић је рекао присутнима да је написао песму насловљену “Емир Кустурица”, која је читаву и изговорио “Зашто си Србин? Да ме убијеш не знам. Ако не знаш немој да будеш. Убиј ме хоћу”.

“Хандке је написао неколико књига о Србима али се није нашао ниједан Србин да напише књигу о Хандкеу. То је учинио Кустурица и тако на неки начин спасао част наше писмености”, истакао је Бећковић.

Бећковић подсећа да је Хандке написао да су Срби на Косову најусамљенији народ у Европи, док је Кустурица истакао да додела Нобелове награде Хандкеу показује да “Срби никад не смеју признати независно Косово”.

ЛИНК: https://srpskastvarnost.rs/