KOLO NA KOLARCU ‒ utorak, 5. decembar, u 19,30 časova u Kolarčevoj zadužbini. ULAZ SLOBODAN! ~~ KNJIGA NEDELJE: Dušan Radović IZABRANE PESME sa popustom od 20% od 4. do 10.12. ~~ Nastavak rasprodaje antikvarnih knjiga – još više naslova po još povoljnijoj ceni! Sve po 100 dinara do isteka zaliha. ~~ NOVO U SKZ: prvo kolo SRPSKE KNJIŽEVNOSTI ZA DECU  1 – 6; poručite komplet po povoljnoj ceni!  ~~

Draganu Hamoviću Nagrada „Danko Popović”

POLITIKA, 21. avgust 2023.

V. Proković
Foto: T. Janjić
Foto: T. Janjić

Aranđelovac – Književna nagrada „Danko Popović” za najbolju knjigu proze u 2022. godini pripala je Draganu Hamoviću za roman „Rod oraha”, u izdanju beogradske Srpske književne zadruge (jubilarno, 114. Kolo, 2022), a svečano uručenje biće upriličeno 29. avgusta u 19 časova u aranđelovačkom Narodnom muzeju.

Prema mišljenju stručnog žirija, u čijem sastavu su bili Petar Pijanović (predsednik), Jana Aleksić i Nikola Marinković (članovi), estetska zaokruženost priče, stilsko-jezička bravuroznost i narativna usredsređenost čine „Rod oraha” Dragana Hamovića izuzetnim književnim ostvarenjem i veoma dopadljivim čitalačkim štivom. Hamovićevu pripovednu imaginaciju zaokuplja pitanje rada mehanizama sećanja i samoidentifikacije, time i samorazumevanja. Shodno žanrovskim predispozicijama autofikcije, u delu se oprobavaju mogućnosti fabuliranja, izmišljanja i fikcionalnog nadodavanja na proživljene sadržaje.

„Ispripovedane anegdote i epizode iz perioda odrastanja i duhovnog sazrevanja u ovoj memoarsko-evokativnoj i autofikcionalnoj prozi, sa elementima romana odrastanja, referišu na događaje iz kolektivne prošlosti. Porodična istorija i lična mitologija se tako ogledaju u društveno-istorijskoj dimenziji minulog stoleća, a počeci samorazumevanja sa prvim intimnim doticajima sa predanjem i tradicijom. Rod oraha i orahova ljuska metaforički sumiraju poetički obzor romana – ciklično poimanje vremena, poetski koncipiran prostor, postojanost u izboru i interiorizovanje uzvišenog predačkog iskustva u ličnom narativnom identitetu. Drvored oraha se simbolički poima kao međa između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta, odnosno nivoa stvarnosti koje vrsni pripovedač uvezuje svojom umetničkom pričom”, navodi se u obrazloženju žirija.

Hamovićev junak i pripovedač predstavlja provodnik pamćenja kako bi se iskustva prošlosti prenela na nadolazeće naraštaje, ujedno konstituišući zanimljive lične mitske prostore i mitske figure sećanja. Romaneskni svet autora uspešno se nadovezuje na tradicijski niz koji u našoj književnosti čine Ćopićeva „Bašta sljezove boje”, „Proljeća Ivana Galeba” Vladana Desnice, „Rani jadi” Danila Kiša i Danojloćev „Zmijin svlak”.

Dragan Hamović rođen je u Kraljevu 1970, a od 2003. živi i radi u Beogradu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na grupi za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše pesme, eseje, kritike, bavi se i uredničkim i priređivačkim radom. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja i upravnik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, potom urednik u Zavodu za udžbenike Srbije, a sada je naučni saradnik Instituta za književnost i umetnosti u Beogradu. „Rod oraha” dobio je ove godine i književnu nagradu „Grigorije Božović”.

Narodni muzej u Aranđelovcu ovu nagradu dodeljuje za najbolju knjigu proze već 12 godina. Od ustanovljenja, 2011. godine, na listu dobitnika do sada su se upisali Voja Čolanović („Oda manjem zlu”, 2011), Jovan Radulović (knjiga pripovedaka „Sumnjiva sahrana”, 2012), Drago Kekanović („Usvojenje”, 2013), Vladan Matijević („Pristaništa”, 2014), Vule Žurić („Republika Ćopić”, 2015), Slobodan Mandić („Očev novi mandat”, 2016), Beli Marković („Plava kapija”, 2017), Vesna Kapor („Venac za oca”, 2018), Dragiša Kalezić („Galerija Kirka”, 2019) i Ivan Zlatković („Ni živ ni mrtav”, 2020) i Aleksandar Gatalica („Dvadeset peti sat”, 2021).

LINK: https://www.politika.rs/scc/clanak/567174/Draganu-Hamovicu-Nagrada-Danko-Popovic