ВЕЛИКО ЛЕТЊЕ СНИЖЕЊЕ: 20‒40% попуста на Задругина издања!!

ИРОНИЈА ИЗОШТРАВА ПОГЛЕД: Академик Милован Данојлић у књижари СКЗ потписивао нову збирку стихова

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, 29. јун 2022.

Д. Б. М.

КЊИЖЕВНИК и академик Милован Данојлић потписивао је јуче у књижари Српске књижевне задруге нову збирку поезије „Исповест на тргу“ (у издању СКЗ), у којој беспоштедно сецира мане наше савремености и људских карактера.


Фото Н. Скендерија

Читаоци и поштоваоци дела познатог писца, упркос врелом дану, испунили су књижару. Стрпљиво су стајали у реду и чекали да добију посвету аутора.

Данојлић је рекао да је у збирци „Исповести на тргу“ сводио рачуне и са собом:

– Прешао сам 85. годину живота, а помало мрачни тонови у неким песмама су у вези са старошћу. Мрачни тонови су и због ружне пандемије и насиља које је изазвао вирус чије порекло ни данас не знамо. Чини ми се да још није готово.

Данојлић је казао да иронија, које има и у његовим најновијим песмама, обезбеђује отклон према појавама и збивањима. Она, притом, изоштрава поглед одозго и искоса, обезбеђује спасоносно растојање. А од светског зла и од самог себе писац се повремено одмара пишући дечје песме.

– Читаоци ће се можда препознати у неким мојим стиховима, пошто сваки песник у себи носи и друге људе.


Фото Н. Скендерија

Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, оценио је да се Данојлић својим стиховима обрачунава са собом и својим добом. Из те позиције аутор поново песничким и критичким погледима, сложено и свестрано, поетски бриљантно, осматра прошлост и садашњост – морално и политичко.

БЛИСТАВА КАРИЈЕРА

ДАНОЈЛИЋ је председник Српске књижевне задруге и члан Крунског савета. Носилац је Ордена Светог Саве, Ордена заслуга за народ и добитник најважнијих књижевних награда.

Живи између Србије и Француске, села Ивановци и Поатјеа, где је дуги низ година био лектор за српски језик на тамошњем универзитету. Објавио је седамдесетак књига поезије и прозе, међу којима су преводи и препеви светских класика Шекспира, Бодлера, Бродског, Сиорана, Арагона, Јејтса…

ЛИНК: https://www.novosti.rs/galerija/1130774/13562/ironija-izostrava-pogled-akademik-milovan-danojlic-knjizari-skz-potpisivao-novu-zbirku-stihova?c=2