КЊИГА НЕДЕЉЕ: ПРОПЛАМСАЈИ ИЛИ УВОД У ЋУТАЊЕ, Милован Данојлић; 20% попуста; од 18. до 24. 9. 2023! ~~ Представљање књиге Салиха Селимовића ЗНАМЕНИТИ СРБИ ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Библиотека града Београда 27. 9. у 19 ч.  

ИЗ ИСТОРИЈЕ СКЗ: О ИЗДАВАШТВУ КАО СТАЛНОЈ ТЕМИ ЗАДРУЖНИХ РАСПРАВА

Они који су водили Српску књижевну задругу утицали су на то шта ће се објављивати. Своје одлуке повремено су уобличавали одјецима у јавности, али је избор зависио и од понуде – која није била нити стална нити благовремена. Због тога се веома често током целе историје СКЗ враћало на саму концепцију Кола, као основног обележја саме установе, јер се морало водити рачуна да „Задруга има чланове из свих и најразличитијих редова српског друштва; њени су задругари и људи префињена књижевничкога укуса […] као и људи тек мало писмени, који у Задругиним књигама траже и забаве и поуке”.

Тај однос између књига за народ, које ће нудити и нека основна знања и истовремено забавити, и књига поузданих књижевних вредности, не увек приступачних обичном читаоцу – био је стална тема задружних расправа.

Извор фотографије: веза