УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

НАУЧНИ СКУП О ЈОВАНУ РАДУЛОВИЋУ

У четвртак, 5. новембра 2020. године, у Српској књижевној задрузи, одржан је научни суп о књижевном делу Јована Радуловића (1951 – 2018), једног од најзначајнијих писаца српске књижевности у последњих пола века. Нека од најзначајнијих издања његових приповедака и романа објављена су у СКЗ (Голубњача, Даље од олтара, Прошао живот, Сумњива сахрана), што је за нас био додатни разлог за организовање овог скупа.

Учеснике скупа поздравили су, на почетку, Душко Бабић, управник СКЗ, и проф. др Душан Иванић, председник Организационог одбора. Своје радове изложили су најбољи познаваоци дела Јована Радуловића, као и млади, чије време тек долази (Учесници и Програм скупа, овде).

Разуђено дело Јована Радуловића обухвата приповетке, романе, драме и документарно-уметничку прозу; оно је остварено и у различитим медијима (позориште, филм, телевизија, радио), односно медијским врстама (тв драма, тв-сценарио, радио-драма, филмски сценарио), које су имале велик одјек у јавности (Вучари…, Голубњача) и у књижевној и позоришној критици.

Скуп је организован са циљем да се дело аутора Голубњаче сагледа из савремене научне и књижевнокритичке перспективе: његов жанровски, морфолошки, стилски и језички развој, рецепција у различитим областима критике (књижевна, позоришна, филмска, тв критика), уметничке вредности и аутрови ставови о природи сопственог дела (интервјуи и беседе).

Предвиђено је да радови са овог скупа буду објављени у зборнику.

Линк на Јутјубу је: