KOLO NA KOLARCU ‒ utorak, 5. decembar, u 19,30 časova u Kolarčevoj zadužbini. ULAZ SLOBODAN! ~~ KNJIGA NEDELJE: Dušan Radović IZABRANE PESME sa popustom od 20% od 4. do 10.12. ~~ Nastavak rasprodaje antikvarnih knjiga – još više naslova po još povoljnijoj ceni! Sve po 100 dinara do isteka zaliha. ~~ NOVO U SKZ: prvo kolo SRPSKE KNJIŽEVNOSTI ZA DECU  1 – 6; poručite komplet po povoljnoj ceni!  ~~

NAUČNI SKUP O JOVANU RADULOVIĆU

U četvrtak, 5. novembra 2020. godine, u Srpskoj književnoj zadruzi, održan je naučni sup o književnom delu Jovana Radulovića (1951 – 2018), jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti u poslednjih pola veka. Neka od najznačajnijih izdanja njegovih pripovedaka i romana objavljena su u SKZ (Golubnjača, Dalje od oltara, Prošao život, Sumnjiva sahrana), što je za nas bio dodatni razlog za organizovanje ovog skupa.

Učesnike skupa pozdravili su, na početku, Duško Babić, upravnik SKZ, i prof. dr Dušan Ivanić, predsednik Organizacionog odbora. Svoje radove izložili su najbolji poznavaoci dela Jovana Radulovića, kao i mladi, čije vreme tek dolazi (Učesnici i Program skupa, ovde).

Razuđeno delo Jovana Radulovića obuhvata pripovetke, romane, drame i dokumentarno-umetničku prozu; ono je ostvareno i u različitim medijima (pozorište, film, televizija, radio), odnosno medijskim vrstama (tv drama, tv-scenario, radio-drama, filmski scenario), koje su imale velik odjek u javnosti (Vučari…, Golubnjača) i u književnoj i pozorišnoj kritici.

Skup je organizovan sa ciljem da se delo autora Golubnjače sagleda iz savremene naučne i književnokritičke perspektive: njegov žanrovski, morfološki, stilski i jezički razvoj, recepcija u različitim oblastima kritike (književna, pozorišna, filmska, tv kritika), umetničke vrednosti i autrovi stavovi o prirodi sopstvenog dela (intervjui i besede).

Predviđeno je da radovi sa ovog skupa budu objavljeni u zborniku.

Link na Jutjubu je: