KOLO NA KOLARCU ‒ utorak, 5. decembar, u 19,30 časova u Kolarčevoj zadužbini. ULAZ SLOBODAN! ~~ KNJIGA NEDELJE: Dušan Radović IZABRANE PESME sa popustom od 20% od 4. do 10.12. ~~ NOVO U SKZ: prvo kolo SRPSKE KNJIŽEVNOSTI ZA DECU  1 – 6; poručite komplet po povoljnoj ceni!  ~~

Iz istorije SKZ O osnivanju knjižare SKZ

[…] onda se mi ne ustežemo da obeležimo Srpsku Književnu Zadrugu kao najpozvaniju i najspremniju da se stavi na čelo novog knjižarskog pokreta u srpskom narodu.

*

Svaki koji prati rad Srpske Književne Zadruge biće zapazio da ona odista uči narod osećanju nacionalnog jedinstva i navikava ga da to osećanje nije suprotno građanskim dužnostima pojedinih država u kojima Srbi žive; biće zapazio da Srpska Književna Zadruga i dosadašnjim svojim radom osnažava književnost u težnjama tog našeg nacionalnog ideala.

Prema svemu, dakle, mislimo da je za ostvarenje Glavne Srpske Zadružne Knjižare najspremnija Srpska Književna Zadruga.

Ako se varamo, rado bi čuli i drukčije mišljenje; a ako je pravo da bude ovako kako želimo, dao bi Bog da se što skorije pristupi i ostvarenju.

Rista J. Odavić (16. mart 1900. godine, Beograd)

Izvor: „Srpska književna zadruga : 1892–1914: dokumenta” [prir. Jelica Reljić i Miroslav Perišić], Arhiv Srbije, Beograd, 2017, str. 114–115.