KOLO NA KOLARCU ‒ utorak, 5. decembar, u 19,30 časova u Kolarčevoj zadužbini. ULAZ SLOBODAN! ~~ KNJIGA NEDELJE: Dušan Radović IZABRANE PESME sa popustom od 20% od 4. do 10.12. ~~ NOVO U SKZ: prvo kolo SRPSKE KNJIŽEVNOSTI ZA DECU  1 – 6; poručite komplet po povoljnoj ceni!  ~~

Kafa u SKZ: predstavljena knjiga „Isusov trnˮ, Slobodan Jović

Na redovnoj tribini, četvrtkom u 11, predstavljena je 25. novembra knjiga pesama Slobodana Jovića ‒ „Isusov trnˮ.

Knjigu, koju je ove godine Srpska književna zadruga objavila u Maloj biblioteci SKZ, predstavio je Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge. Pesme su čitali: glumica Jana Salamadić i autor.

***

Pesme Slobodana Jovića su kratke, zaokružene celine-slike. Imaju svoje unutrašnje koncentrične krugove – jezgra, u kojima su, jedno u drugom, pogled i zaključak i misao. Misao je lirska sugestija. Pesme su spolja snimci, iznutra vera – pesnička religija doživljaja sveta. Trnjem i šibljem, u zakorovljenom dvorištu, u pesmi „Kupine“, nekadašnji ljudi daruju i čašćavaju onoga ko ih se seti i ko ume da pronikne ono što vidi i doživi. I ikona Bogorodice „u napuštenom domu“, koja visi o koncu paučine podseća pesnika na našu„tanku i pretanku“ veru: „Samo što se ne prekine“. Za veru je ta nit odveć tanka, za poeziju je ta nit tanana, a tananost je mera lirske umetnosti.

Dragan Lakićević