VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

Kafa u SKZ: predstavljena knjiga „Isusov trnˮ, Slobodan Jović

Na redovnoj tribini, četvrtkom u 11, predstavljena je 25. novembra knjiga pesama Slobodana Jovića ‒ „Isusov trnˮ.

Knjigu, koju je ove godine Srpska književna zadruga objavila u Maloj biblioteci SKZ, predstavio je Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge. Pesme su čitali: glumica Jana Salamadić i autor.

***

Pesme Slobodana Jovića su kratke, zaokružene celine-slike. Imaju svoje unutrašnje koncentrične krugove – jezgra, u kojima su, jedno u drugom, pogled i zaključak i misao. Misao je lirska sugestija. Pesme su spolja snimci, iznutra vera – pesnička religija doživljaja sveta. Trnjem i šibljem, u zakorovljenom dvorištu, u pesmi „Kupine“, nekadašnji ljudi daruju i čašćavaju onoga ko ih se seti i ko ume da pronikne ono što vidi i doživi. I ikona Bogorodice „u napuštenom domu“, koja visi o koncu paučine podseća pesnika na našu„tanku i pretanku“ veru: „Samo što se ne prekine“. Za veru je ta nit odveć tanka, za poeziju je ta nit tanana, a tananost je mera lirske umetnosti.

Dragan Lakićević