ВЕЧЕ У КЊИЖАРИ СКЗ: представљање друге књиге „Поема” Матије Бећковића; 16. април, 19 ч; ДОБРО ДОШЛИ!

КАФА У СКЗ: представљена књига приповедака и прича Миливоја Анђелковића ‒ „СРПСКИ САФАРИ“

У четвртак, 22. септембра 2022. године, у Сали Српске књижевне задруге представљена је збирка изабраних приповедака и прича Миливоја АнђелковићаСРПСКИ САФАРИ, која је ове године објављена у едицији Атлас.

За ову прилику, приказ књиге СРПСКИ САФАРИ написао је Душан Стојковић, српски књижевник, критичар, историчар и преводилац, док га је присутнима прочитао Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ.

Одломке је читала Јана Саламадић, глумица.

 ***

Душан Стојковић

…„Српски сафари“, објављен у престижној библиотеци „Атлас“ Српске књижевне задруге, доноси репрезентативан избор Анђелковићевих прича и омогућава нам да најзад сагледамо како српска књижевност, која је одувек и с разлогом, сматрана више приповедачком него романсијерском, у њему има једног од најбољих својих савремених приповедача…

Књига је пропраћена изврсним поговором, „Прозни кругови Миливоја Анђелковића“, Србе Игњатовића. Игњатовић, који је у свом „Апострофу“ објавио више Анђелковићевих остварења, у свом је тексту указао на основне саставнице пишчевих прича и његов поговор, мини есеј, прави је увод у свако будуће њихово ишчитавање указивањем на оно што их одликује и по чему се оне одвајају од прича осталих наших приповедача.

         Ретки су читаоци ове Анђелковићеве књиге који неће пожелети да јој се макар још једном врате. Ретки су прави приповедачи који, пошто је прочитају, неће зажалити што бар једну од њих и сами нису написали.

ОСОБЕНА АВАНГАРДНОСТ АНЂЕЛКОВИЋЕВИХ ПРИЧА, Душан Стојковић