VEČE U KNJIŽARI SKZ: predstavljanje druge knjige „Poema” Matije Bećkovića; 16. april, 19 č; DOBRO DOŠLI!

KAFA U SKZ: predstavljena knjiga pripovedaka i priča Milivoja Anđelkovića ‒ „SRPSKI SAFARI“

U četvrtak, 22. septembra 2022. godine, u Sali Srpske književne zadruge predstavljena je zbirka izabranih pripovedaka i priča Milivoja AnđelkovićaSRPSKI SAFARI, koja je ove godine objavljena u ediciji Atlas.

Za ovu priliku, prikaz knjige SRPSKI SAFARI napisao je Dušan Stojković, srpski književnik, kritičar, istoričar i prevodilac, dok ga je prisutnima pročitao Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ.

Odlomke je čitala Jana Salamadić, glumica.

 ***

Dušan Stojković

…„Srpski safari“, objavljen u prestižnoj biblioteci „Atlas“ Srpske književne zadruge, donosi reprezentativan izbor Anđelkovićevih priča i omogućava nam da najzad sagledamo kako srpska književnost, koja je oduvek i s razlogom, smatrana više pripovedačkom nego romansijerskom, u njemu ima jednog od najboljih svojih savremenih pripovedača…

Knjiga je propraćena izvrsnim pogovorom, „Prozni krugovi Milivoja Anđelkovića“, Srbe Ignjatovića. Ignjatović, koji je u svom „Apostrofu“ objavio više Anđelkovićevih ostvarenja, u svom je tekstu ukazao na osnovne sastavnice piščevih priča i njegov pogovor, mini esej, pravi je uvod u svako buduće njihovo iščitavanje ukazivanjem na ono što ih odlikuje i po čemu se one odvajaju od priča ostalih naših pripovedača.

         Retki su čitaoci ove Anđelkovićeve knjige koji neće poželeti da joj se makar još jednom vrate. Retki su pravi pripovedači koji, pošto je pročitaju, neće zažaliti što bar jednu od njih i sami nisu napisali.

OSOBENA AVANGARDNOST ANĐELKOVIĆEVIH PRIČA, Dušan Stojković