Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ „БЕСКРАЈНО ПЛАВО КОЛО“

У склопу акције ,,Повратак читању и ћирилици“ Српска књижевна задруга организује литерарни конкурс ,,Бескрајно плаво Коло“. Право учешћа на конкурсу имају ученици свих основних и средњих школа из Србије и окружења.

Циљ овог конкурса јесте повратак култу књиге и неговање темељних, идентитетских вредности националне културе, у духу традиције Српске књижевне задруге.

Темa  овогодишњег конкурса je: Koсовска мисао у памћењу српског народа.

Косовски завет је једна од темељних одредница историје и идентитета српског народа. Уз светосавље, косовски завет је стварао свест о нашој посебности и утврђивао наше појмове о слободи, о човештву, о Богу, о постојању у времену и у вечности… Од пречестог и површног коришђења реч „завет“ помало се „замутила“ и „испразнила“ и можда је добро да је заменимо неком другом, са сличним значењем, а ближом данашњим генерацијама.  То би могле бити речи: „наслеђе“, „традиција“, „памћење“, „опредељење“, које се срећу код наших писаца и историчара. Овде смо се определили за реч „мисао“, коју је Иво Андрић употребио тумачећи Његошев однос према теми Косова и „косовске вертикале“  у трајању српског народа. Она нам се чини најширом и најлепшом јер сугерише стално присуство косовског памћења не само у нашој историји и култури, него – свесно или несвесно –  и у сваком поједнцу.

У години кад је „косовско питање“ на драматичан начин стављено пред цели српски народ, тема овогодишњег Задругиног конкурса јавила се као природан, скоро обавезујући избор. Очекујемо да ученици у њој препознају нешто своје, што тражи њихов став и одзив. Тема конкурса је оквирна и треба је схватити слободно и широко:  може се везати за савремене ситуације и изазове, културне, историјске и идентитетске вредности, значајна остварења српске поезије и књижевности и сл. Наслов конкурса је оквир и оријентир, а саджину, форму и сам наслов рада одредиће сваки ученик за себе.

Радови могу бити у форми песме, приче или есеја/састава; дужина до 2 компјутерске странице (нормалан проред, фонт 12).

Предвиђено је награђивање по три рада у две категорије: за ученике средњих и основних школа.

Радове написане ћириличним писмом и потписане шифром, слати на имејл адресу: skz@beotel.rs, најкасније до 15. маја 2023. године. У посебном имејлу треба послати решење шифре. Радови се могу послати и поштом, одштампани у три примерка, на адресу: Српска књижевна задруга, Краља Милана бр. 19, Београд (са назнаком: за конкурс). За радове послате поштом решење шифре послати у посебном коверту.

Трочлани жири донеће одлуку о наградама, у обе категорије, најкасније до 10. јуна 2023. године. Награде ће бити додељене у септембру 2023. у свечаној сали Српске књижевне задруге.

Контакт за додатне информације: 064 64 54 647