Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Матија Бећковић у Земунској гимназији: Да достигнемо тираж Првог кола Књижевне задруге

РТС, 10. фебруар 2022.

Српска књижевна задруга је наша најстарија издавачка установа и једна од ретких културних институција основаних у 19. веку које су успеле да се одрже до данас. У оквиру обележавања јубилеја ‒ 130 година од оснивања, у Земунској гимназији гостовао је академик Матија Бећковић.

У априлу 1892. године Српску књижевну задругу су основали водећи писци и научници тог доба, међу којима су Стојан Новаковић, Јован Јовановић Змај, Милан Јовановић Батут.

Припремио Марко Рајковић

Едиција Плаво коло Српске књижевне задруге постала је синоним за највише домете српске и светске књижевности. До данас је изашло 113 колâ Српске књижевне задруге, са преко 750 наслова.

„Некада су све школе, све важније установе, сви факултети, сви судије, сви професори били преплаћени на коло Kњижевне задруге. Прво коло Kњижевне задруге имало је тираж од пет хиљада примерака, било би добро да после 130 година достигнемо тај број“, рекао је академик Матија Бећковић.

Жива песничка реч је најнепосреднији начин преношења поезије и традиције. То је пракса која се негује у једној од најстаријих београдских образовних институција.

„Ранијих година, пре реновирања, постојала је традиција да имамо књижевне сусрете са песницима четвртком, имали смо успут и филозофске сусрете средом и сада, како се десило то реновирање и ситуација са короном, треба полако да све те акције обнављамо и да нам постају рутина“, каже Владан Брборић, председник Ученичког парламента Земунске гимназије.

Српска књижевна задруга је недавно покренула акцију „Повратак читању и ћирилици“, у оквиру које се организују гостовања у основним и средњим школама.

ЛИНК: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/kulturno/story/3166/nesto-drugo/4697791/matija-beckovic-zemunska-gimnazija-knjizevna-zadruga.html

СКЗ и Матија Бећковић у Земунској гимназији
Обележавање јубилеја ‒ 130 година СКЗ, Земунска гимназија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СКЗ и М. Бећковић у Земунској гимназији ‒ обелезавање јубилеја ‒ 130 година од оснивања СКЗ
Матија Бећковић у Земунској гимназији

Обележавање јубилеја ‒ 130 година СКЗ, Земунска гимназија
СКЗ и Матија Бећковић у Земунској гимназији