ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Ново издање „Пута српске књижевности“ Јована Деретића

Идентитет, границе, тежње

На „Кафи у СКЗ“, одржаној после дуже паузе због епидемиолошке ситуације, 18. фебруара представљено је ново издање књиге „Пут српске књижевности“ Јована Деретића, о којој је говорио др Ненад Николић, професор на Катедри за српску књижевност Филолошког факултета у Београду.

Ово капитално издање СКЗ је први пут објавила пре двадесет пет година.

„Новом нараштају читалаца дата је прилика да се упозна са још једном страном књижевно-историјских размишљања великог историчара књижевности. Деретић од 2002. није више физички са нама, али се његова књига прештампава и уводећи ђаке у нашу литературу стоји у темељу разумевања српске књижевности. ‘Пут’ читаоца лако води кроз сложена питања о границама српске књижевности, односу старе, народне и нове књижевности, статусу дубровачке традиције. Одређујући је као граничну у оквиру српске књижевности, а средишну за хрватску књижевост, Деретић је дао, до сада, најуравнотеженији опис дубровачке књижевности“, рекао је професор Николић у изјави за „Новости“.

Душко Бабић, управник СКЗ, том приликом је подсетио да је књига настала у тешким годинама за српски народ, током ратних деведесетих, чиме је постала много више од научне студије – непорецив доказ дубоке укорењености и снажне самосвести нашег народа у културној историји Европе и света.

„Написана разумљивим стилом и чистим језиком, усредсређена на суштинска питања развојног тока наше књижевности од Светог Саве до данас, ова књига је постала незаобилазно штиво савремених проучавања идентитетских посебности српске књижевности и културе, али и пријемчиво и поучно штиво за широку читалачку публику“, закључио је Бабић.