ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Ново у СКЗ

ОГЛЕДИ, КЊИГА ТРЕЋА Монтењ, Мишел де

 

Трећом књигом Огледа завршава се славно дело Мишела де Монтења, једно од највећих у европској класици. Први пут, на српском језику, Огледи излазе интегрално (а не скраћено и у изборима). Трећа књига има преко 500 страна, а са двема претходнима око 1.800 страна текста који је сложен од многих знања, мисли, прича, цитата: књижевност, филозофија, историја, етика, познавање природе и друштва. Пред нама је дело које представља целу једну библиотеку у цивилизацију. Подвиг преводиоца и ерудиције. Гђа Изабела докторирала је на Сорбони са темом „Монтењ и Плутарх“. Велика посластица за читаоце и колекционаре, а пре свега за чланове СКЗ који ову завршну књигу дуго очекују.

Превод и напомене Изабела Константиновић

Библиотека 112. Коло СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

ТОЧАК ВРЕМЕНА Олујић Гроздана

 

Интелектуалка првог реда, магистар англистике, Гроздана Олујић је живо учествовала у културном животу, пре свега књижевном и уметничком и то током готово пет деценија. Њени есеји и огледи говоре о одличној обавештености и актуелности модерних тема и високоуметничких трендова, као и о разумевању и тумачењу културе као такве, писаца и дела – европских и индијских, али и књижевно-уметничким разматрањем српских сликара и њихових особености.

Есеји

Приредила Валентина Хамовић

Библиотека Посебна издања

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

РУКОПИС Баковић Благоје

Благоје Баковић је четири деценије присутан песник – лиричар раскошног дара и тематског дијапазона – од личних, љубавних, патриотских до мисаоних и метафизичких тема. Пријемчив читаоцима, освојио је публику широм српских земаља. Свака његова песма је аутопортрет песника и профил сензибилног човека кога краси сензибилност морала и вере.

Библиотека Библиотека Атлас

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

ПИСЦИ О СЕБИ Олујић Гроздана

 

Млада студенткиња англистике, списатељица Гроздана Олујић, запутила се, крајем пете деценије прошлог столећа, у изузетну авантуру: да сретне и разговара са најугледнијим живим писцима Југославије у оном тренутку: Антоније Исаковић, Михаило Лалић, Десанка Максимовић, Весна Парун, Васко Попа, Стеван Раичковић, Исидора Секулић, Ћамил Сијарић, Бранко Ћопић, Добриша Цесарић, и други – укупно 31 интервју. Гроздана пита стваралачки и актуелно, бележи одговоре, али и шире и дубље портрете својих писаца. Драгоцено сведочанство – свеже, динамично, атрактивно.

Књижевни разговори
Приредио Александар Јовановић
Библиотека Посебна издања

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

ПУТ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Деретић Јован

 

Једна од најважнијих књига српке књижевне историографије: трајна обележја живота и развоја српске књижевности.

Шта повезује све значајне писце од Светог Саве до данас? Шта је особено, српско, у периодима, правцима, жанровима наше књижевности? Како је српска књига стварала и чувала наш национални идентитет?

То су нека од питања на које тражи одговор проф. Јован Деретић, велики зналац и писац Историје српске књижевности.

Писано стилски научно јасно и прегледно – за стручну и за ширу публику.

Библиотека Мала библиотека СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

ЕВРОПА И ВАСКРС СРБИЈЕ 1804-1834 Јакшић Гргур

 

Гргур Јакшић је класик српске историографије. За ову књигу добио је награду Француске академије 1907, кад је први пут објављена у Паризу… Био је истраживач и зналац архивске грађе – турских, аустријских, француских и руских извора. Наша књига даје сликовит и документаран преглед пресудног периода српских устанака и дипломатских активности у којима настају темељи за обнову српске државе. Са драгоценом картом у боји и одабраним документима.

Библиотека 112. Коло СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

ПОЕМАТ О ВЕЉУ Бећковић Матија

 

Повратак простору Међе Вука Манитога и гротескном сликању ликова и карактера, које је обликовала епоха „револуционарних тековина“, остварио је Матија у новој поеми о Вељу – мученику те епохе, кога „прште“ силници једне власти, а он зна да га чува „божанство“ те исте власти… Нови таласи језика, призори и портрети на нивоу „Судбине Крста Машанова“ и „Танкодушића“.

Библиотека Мала библиотека СКЗ

Одломак/одабрани део

 

 

ПО-СВЕТЕ Боранијашевић Гордана

 

Гордана Боранијашевић је име које подразумева појам истинске савремене песникиње. Најомиљеније песничко лице Србије… Њена посвећеност поезији огледа се и у наслову књиге и у бесконачном низу посвета – целом свету и сваком човеку: од сопствених родитеља и родног огњишта, до светиња, пријатеља, уметника, ученика, а највише песника. Љубав и дивљење за свакога озарила је сјајем доброте и Горданин песнички лик.

Песме

Поговор Братислав Милановић

Библиотека Атлас

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

Он међу њима Свети Јустин Поповић


Наш велики православни духовник и мислилац, Свети Јустин Ћелијски оставио је огромно писано наслеђе – дела многих жанрова којима је заједнички именитељ теолошко учење. За плаво Коло, проф. др Сунчица Денић одабрала је текстове који су најближи књижевности и који су својом популарношћу најближи савременом читаоцу. У њима се најбоље види огромна ученост, мудрост и љубав за „светосавско богољубље и родољубље“.

Есеји
Избор и предговор Сунчица Денић
Библиотека 111. Коло СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

Ђурађ II Бранковић „Деспот Илирика“ Јован Радонић

Академик Јован Радонић (1873 – 1956) написао је велику расправу о загонетној и величанственој – историјској и књижевној фигури наше прошлости са краја 17. и на почетку 18. века у северним, највише аустријским областима у којима се затекао велики део српског народа… Издање из 1929. године приказао је Милош Црњански који је осетио књижевну сродност са стилом професора Радонића… Историјска књига која се чита као роман.

Историјска монографија
Предговор Милош Црњански
Поговор Мило Ломпар
Библиотека 111. Коло СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

Земљани пут Гојко Ђого

Као и у претходној књизи беседа, расправа и разговора, под насловом „Пут уз пут“, опет у Малој библиотеци СКЗ, песник Гојко Ђого одазива се свом позиву и времену. И када беседи у част књижевне награде коју је примио, и кад излаже на научном скупу, кад учествује у промоцији, пише чланке и огледе, одговара на питања новинара – Ђого је свуда најпре песник и интелектуалац, а потом онај који разматра стање, улогу и искушења свог народа у прошлости и садашњости. Мудрост и искуство учинили су ове текстове драгоценим сведочењима о одговорности писца у свом роду и времену.

Библиотека Мала библиотека СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

Стојна ветрењача Радован Бели Марковић

Радован Бели Марковић, најособенији прозаист наших дана, саградио је нову књижевну грађевину – роман сложене структуре и слојевитих приповедања. Хроника његовог света јесте паралелна хроника Србије у којој писац загонета стварност и мит. По речима Р. Микића, очигледна је „потреба овог писца да језик својих приповедака и романа претвори у скуп ᾽језика᾽, да у њега укључи елементе из наше усмене, из средњовековне и, посебно из језика књижевности 18. и 19. века, не бежећи притом ни од дијалектизама…“

Предговор Радивоје Микић

Библиотека 112. Коло СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

Јади Вито Марковић

После књиге Анатомија усамљености, песник Вито Марковић доноси нове филозофско-метафизичке доживљаје хиперсензибилног субјекта. „У самоћи и тишини / киван на вулгарно, земаљско време“, с горким укусом живота у устима и речима – он „прича иза завеса мрака“. Персонификовани Јад пред вратима је његове собе… Поезија тамних тонова и високих лирских и мисаоних домета.

Библиотека Мала библиотека СКЗ

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

 

Књига о Надежди Драган Лакићевић и Мило Ломпар

После „Књиге о Лубарди“ и „Књиге о Шумановићу“, ево у плавом Колу и „Књиге о Надежди“ (Петровић). Двадесетак аутора од почетка 20. века до данас осветљава изузетно дело наше сликарке. Чудо њених боја и мотива, лепоту и поступак уметничког дела – дочаравају и одгонетају најбољи српски тумачи модерног сликарства. У књизи се, уз то, налази и 46 репродукција најпознатијих дела, у колору, које су издавачу уступили наши најпознатији музеји.

Студије, огледи, критике
Избор Драган Лакићевић и Мило Ломпар
Библиотека 112. Коло СКЗ, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

Појмови, периоди, полемике Јован Попов


Обавештен и акрибичан, написан јасним и разговетним стилом, проблемски преглед одабраних књижевнотеоријских и књижевноисторијских питања у књизи ПОЈМОВИ, ПЕРИОДИ, ПОЛЕМИКЕ. О неким недоумицама науке о књижевности Јована Попова представља спис старог кова, утемељен на непосредном познавању иностране и домаће проблематике и пажљивом вишегодишњем уобличавању, колико редак толико и добродошао у овом тренутку (наше) науке о књижевности и културе. Ова књига не представља само драгоцен академски уџбеник, већ и интригантно штиво за сваког интелектуалца из поља хуманистике.

Библиотека Мала библиотека СКЗ, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

Људмилине песме Матија Бећковић

Нова песничка књига Матије Бећковића наслања се на његове претходне песничке рукописе “Кад се поново родим” и “Кад будем млађи”, којима се на духовит начин поетизују разне ситуације из песниковог искуства и сећања.
Разноврсне савремене теме разигравају раскошом и неочекиваним могућностима духа и сатире.
Матијин јединствен хумор остаје на лицима појединаца и народа – грч осмеха свакоме према свом доживљају.

Библиотека Посебна издања, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

 

Досетке и наивности из дечијег света Јован Јовановић Змај


Избор „Досетки и наивности из дечијег света“ део је Змајевих истраживања о деци и проширивања знања о начинима мишљења деце и за децу. Дечија памет, наивност и духовитост долазе до правог изражаја у овим истинитим дијалозима – односима између деце и одраслих. Нема области живота, нити дана у ком се не догоди неки разговор: споразум или неспоразум, питање и одговор у којем необичним сјајем блесну дух, ум, хумор, језик. Због тога их је бележио и сакупљао највећи српски песник за децу у 19. веку.

Библиотека Посебна издања, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

Изабране песме Васко Попа

У плавом Колу Васко Попа је штампан 1965 године, када је имао само две објављене књиге (“Кора” и “Непочин-поље”) и зачетак “Усправне земље”. После тога, објавио је цео низ песничких књига, којима се уврстио у највеће српске песнике ХХ века. Сада је у Колу оптималан избор из укупног песништва Васка Попе, са обимним и аналитичким предговором проф. Микића који је захватио дубоко у митолошке, метафизичке и историјске слојеве ове јединствене лирике.

Избор Драган Лакићевић
Предговор Радивоје Микић
Библиотека 112 Коло СКЗ, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

Машина Драган Марковић

Проверите зашто је Драган Марковић најзанимљивија и најпровокативнија фигура међу младим песницима Србије. Новатор, истраживач у језику и логици песме, креатор нове ироније и својеврсне духовитости. После збирке “Галамџија и гугутка”, поново је у излогу Књижаре СКЗ. “Машина” је једно од многих имена за шибицу: Марковићеве нове песме су налик главама палидрвцади у тренутку самог паљења.

Библиотека Мала библиотека СКЗ, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

 

Острво Бранислав Матић

У збирци Острво Бранислав Матић донео је поособљен духовно проживљавање српског психо-космо-логоса, праотачких части, „вучјих наших предака“ и митолошке и библијске баштине, али у исти мах и кореспонденцију свог дубоког личног даха са космополитским погледом…

Матићеве песме, значењски богате, смисаоно заокружене и потпуно развијене, разлиставају се у личну историју спасења, на један природан начин заобљавају се у целину.

Библиотека Атлас, 2020.

Погледај садржај

Одломак/одабрани део

 

 

 

Путеви српске науке о књижевности Јован Пејчић

Још једна Задругина синтеза – овај пут о проучавању српске књижевности од самих зачетака критике и есејистике (у 18. веку) до знаменитих историја књижевности и наших дана. Изузетно добро обавештен, опремљен потпуном литературом и сазнањима претходника, аутор гради периодизацију, а потом и књижевно-теоријске основе и вредности, од појмова књижевног критичара и историчара књижевности до уметности бесеђења, етике и реторике, српске авангарде и националне науке о књижевности. Књига за сваку, па и највишу школу у којој се изучава наша књижевност.

Библиотека Посебна издања, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

 

Грумен Злата Коцић

Танана лирска религија интонира и артикулише песничку материју Злате Коцић. Вера и музика заједнички су именитељи језичке службе која објединује различита осећања и значења – обележја света: личног и националног, видљивог и невидљивог, сазвучја древног и свакодневног.

Добитница најугледнијих награда за поезију, овом књигом уноси нови сјај у своју и савремену српску лирику.

Библиотека Атлас, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

Препирка с Јовом Гагик Давтјан


Савремени јерменски песник и преводилац Гагик Давтјан (1947), плодан и награђиван широм Европе, представљен је у овом избору песама у ширем тематском опсегу – од егзистенцијалних и личних до поетских и љубавних мотива. По наслову „Тајна живљењаˮ могла би се одредити заједничка нит овог песника. Мали огледи суптилне лирске мудрости.

Библиотека Мала библиотека СКЗ, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

Лик са Лимеса Драган Хамовић

Својеврсни наставак књига Меко језгро и Бежанијска коса (обе у издању СКЗ), нова лирска остварења Драгана Хамовића прате, у исто време, живот песничког субјекта и народа у данима који теку и на просторима који трају. Притом, специфичним избором тема и мотива, морално-емотивним приступом и мајсторством обликовања везаних стихова наш аутор показује ретку оригиналност и песничку самосвест.

Библиотека Атлас, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део

 

 

 

Доситејеве басне

Класичне европске басне на српском језику испричао је Доситеј Обрадовић. Из драгоценог филозофског, етичког и језичког обиља Доситејеви примери се одавно бирају и препричавају на савременом језику – доступном младим читаоцима, пре свега деци. Такво је и ово издање, са старим илустрацијама вечних мотива које тумачи и наслов нашег поговора: „Односи у природи и звери – карактери”.

Библиотека Посебна издања, 2020.

Погледај садржај
Одломак/одабрани део