ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „БЕСКРАЈНО ПЛАВО КОЛО“!!! ЧЕСТИТАМО СВИМ НАГРАЂЕНИМ УЧЕНИЦИМА!

ПОСЕТА ПРИЈАТЕЉА ИЗ СРПСКОГ НАРОДНОГ ВИЈЕЋА

У четвртак, 1. априла, гости Српске књижевне задруге били су чланови Српског народног вијећа из Подгорице: председник др Момчило Вуксановић, Будимир Дубак и Баћко Милачић. Госте су дочекали главни уредник Драган Лакићевић и управник Душко Бабић. У срдачном, пријатељском дружењу и разговору, било је речи о наставку и богаћењу сарадње између ове две блиске културне институције српског народа. Између осталог, договорено је да Српско народно вијеће – као и неких претходних година – буде покровитељ једне књиге из Задругиног плавог Кола. Ове године, у 113. Колу, то ће бити Изабране песме Душана Костића, помало заборављеног српског песника из Црне Горе. Саговорници су се сложили да се на тај начин враћа дуг једном аутентичном, значајном песнику нашег језика и – не мање важно – стаје се на пут отуђивању и кривотворењу српске културне баштине на простору Црне Горе.

У разговору је било речи и о књижевној награди „Јелена Балшић“, која ове године није додељена, нешто због короне, а нешто због бурних догађаја у Црној Гори (Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије лично, били су њени покровитељи и организатори). Српска књижевна задруга и Српско народно вијеће били су од почетка подршка и ослонац ове награде, па је разумљива и наша заједничка емотивна везаност за њу. С тим у вези, договорено је да се поради на томе да се настави њено додељивање књижевним ствараоцима који својим делом афирмишу православну духовност, што је била изворна идеја блаженопочившег митрополита.

Господин Вуксановић је обећао организациону и сваку другу подршку у окупљању чланства Српске књижевне задруге у Подгорици и Црној Гори, због чега му дугујемо посебну захвалност.

Осим домаће црногорске лозе, гости су нам донели и пакет новог броја „Српских новина“, као и лепо урађену брошуру „Тако су говорили наши преци“, са изабраним цитатима знаменитих личности из историје Црне Горе – од Светог Јована Владимира до Петра Лубарде. Ове примерке ћемо, по жељи наших гостију, поделити онима који ових дана сврате у Задругу.