VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

POSETA PRIJATELJA IZ SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA

U četvrtak, 1. aprila, gosti Srpske književne zadruge bili su članovi Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice: predsednik dr Momčilo Vuksanović, Budimir Dubak i Baćko Milačić. Goste su dočekali glavni urednik Dragan Lakićević i upravnik Duško Babić. U srdačnom, prijateljskom druženju i razgovoru, bilo je reči o nastavku i bogaćenju saradnje između ove dve bliske kulturne institucije srpskog naroda. Između ostalog, dogovoreno je da Srpsko narodno vijeće – kao i nekih prethodnih godina – bude pokrovitelj jedne knjige iz Zadruginog plavog Kola. Ove godine, u 113. Kolu, to će biti Izabrane pesme Dušana Kostića, pomalo zaboravljenog srpskog pesnika iz Crne Gore. Sagovornici su se složili da se na taj način vraća dug jednom autentičnom, značajnom pesniku našeg jezika i – ne manje važno – staje se na put otuđivanju i krivotvorenju srpske kulturne baštine na prostoru Crne Gore.

U razgovoru je bilo reči i o književnoj nagradi „Jelena Balšić“, koja ove godine nije dodeljena, nešto zbog korone, a nešto zbog burnih događaja u Crnoj Gori (Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije lično, bili su njeni pokrovitelji i organizatori). Srpska književna zadruga i Srpsko narodno vijeće bili su od početka podrška i oslonac ove nagrade, pa je razumljiva i naša zajednička emotivna vezanost za nju. S tim u vezi, dogovoreno je da se poradi na tome da se nastavi njeno dodeljivanje književnim stvaraocima koji svojim delom afirmišu pravoslavnu duhovnost, što je bila izvorna ideja blaženopočivšeg mitropolita.

Gospodin Vuksanović je obećao organizacionu i svaku drugu podršku u okupljanju članstva Srpske književne zadruge u Podgorici i Crnoj Gori, zbog čega mu dugujemo posebnu zahvalnost.

Osim domaće crnogorske loze, gosti su nam doneli i paket novog broja „Srpskih novina“, kao i lepo urađenu brošuru „Tako su govorili naši preci“, sa izabranim citatima znamenitih ličnosti iz istorije Crne Gore – od Svetog Jovana Vladimira do Petra Lubarde. Ove primerke ćemo, po želji naših gostiju, podeliti onima koji ovih dana svrate u Zadrugu.