ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Повратак читању и ћирилици – Девета београдска гимназија, 3. март 2020.

У свечаној сали Девете београдске гимназије, 3. марта 2020. године, у оквиру акције ,,Повратак читању и ћирилициˮ, гостовала је Српска књижевна задруга из Београда. Овај сусрет, као и у другим сличним приликама, организован је са циљем да се промовише култура читања и полемичког суочавања разумевања и тумачења књижевног дела од стране самих ученика. Овога пута повод за разговор била је књига Сонета Виљема Шекспира, у преводу Милована Данојлића.

Учеснике овог скупа, на почетку, поздравила је директор школе-домаћина, Татјана Шуковић, истакавши значај Српске књижевне задруге у нашој књижевности и култури. Отпоздравио је др Душко Бабић, управник СКЗ, истичући намеру једне од најстаријих кулурних институција нашег народа да се приближи школи и ученицима, са циљем да промовише високе естетске и моралне вредности српске и светске културне баштине. Затим је приказан инсерт из филма о СКЗ.

У главом делу програма ученици три београдске гимназије – Девете, Десете и Земунске – прочитали су своје есеје о Шекспировим сонетима, где су се могле чути свеже, непосредне читалачке импресије, али и зрела тумачења појединих сонета. У неколико радова анализирани су преводилачки приступи два преводиоца, велика српска песника – Стевана Раичковића и Милована Данојлића. Читање радова праћено је са неколико успелих музичких тачака. Затим је одржан панел на тему: ,,Колико данас читамо поезију?ˮ Отворила га је професорка Наталија Јовановић, читањем анкете у којој су ученици Девете гимназије одговарали на питање из назива панела. Одговори су били разноврсни и искрени, мада не увек и ,,пожељниˮ. У сваком случају, корисни. Затим је уследила дискусија, у којој су ови одговори обогаћени новим, занимљивим аргументима.

Вече је завршено надахнутом поетском беседом Драгана Лакићевића, главног уредника СКЗ, који је своју ,,одбрану поезијеˮ завршио говорењем ,,из главеˮ стихова Стевана Раичковића.

Анкета: Колико читамо поезију данас и зашто да/не?

Анализа и препев Шекспировог 130. сонета – Јана Рокић, ученица Десете гимназије „Михајло Пупинˮ

 

..
.