ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ПРОГЛАШЕНА НАЈВЕЋА КЊИЖЕВНА НАГРАДА У СРБИЈИ: „Мешу Селимовића“ добила Весна Капор

„Вечерње новости“, 24. 2. 2022.

Д. Б. М.

ПРЕСТИЖНУ награду „Меша Селимовић“ за књигу године коју 34. пут додељују „Вечерње новости“ добила је Весна Капор за роман „Небо, тако дубоко“, у издању Српске књижевне задруге.

 


Фото: М. Анђела

У Великом жирију био је 61 истакнути књижевни критичар, теоретичар и књижевни историчар, чији су избори од по пет књига објављини претходне две недеље на страницама „Новости“. Највише гласова – 26 добило је дело Весне Капор. На другом месту је нашла се песничка књига „О садашњости и седативима“ Петра Матовића – са 15 гласова, на трећем студија „Агон и меланхолија“ Горане Раичевић (13 гласова). Четврто место са по 11 гласова деле романи „Деца“ Милене Марковић и „Бања“ Јовице Аћина, док је на петом месту роман у стиховима „Модре жилице“ Ђорђа Сладоја.


Фото: М. Анђела

На данашњој конференцији за штампу у Вуковој задужбини податке о гласању жирија саопштио је новинар „Вечерњих новости“ Драган Богутовић који је са Огњеном Лакићевићем оснивач ове награде. На овом догађају била је присутна и Весна Капор која је говорила о свом награђеном роману.

Награда „Меша Селимовић“, коју чине скулптура са ликом великог писца, повеља и новчани износ, биће свечано уручена у току следећег месеца.

ЛИНК: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1089461/najnovije-vesti-nagrada-mesa-selimovic-vesna-kapor